Evo šta tačno znači kada vam se pije nešto gazirano

Gazirana pića izazivaju osećaj zavisnosti

  • 0

Čak i ako ste rešili da zauvek iz upotrebe izbacite gazirane napitke verujemo da uhvatite sebe kao žudite za nekim gaziranim napitkom.

Sa jedne strane, jasno nam je šta gazirane napitke čini toliko primamljivim. Kada pijete kiselu vodu, možete da uživate u mehurićima bez bojazni da ćete osetiti negativne efekte koje sa sobom donose nezdravi napici poput gaziranih sokova. To nam daje osećaj moći jer smo “prevarili sistem”. Sa druge strane reč je o gaziranosti, pa nam se nameće pitanje: šta je to u gaziranim napicima što nas tera da ih pijemo opet i opet?

Teško je odoleti gaziranim napicima. Foto: pixabay.com

Koliko god bilo važno da budemo hidrirani, mnogi od nas pronalaze da je ispijanje obične vode dosadno. Kada pijete običnu vodu onda reaguje vaše čulo ukusa i vi smanjujete žeđ. Kada pijete gazirani napitak onda su uključeni i oči i nos i uši. To ih čini zanimljivijim i primamljivijim za sve koji ih probaju.

Osećaj golicanja na jeziku stvara utisak da smo jeli i nismo gladni pa nam daje bolji osećaj zadovoljenja nego li obična voda. Istraživači ukazuju na to da mehurići u ustima aktiviraju osećaj bola usled delovanja mehurića.

Neke tvrdnje koje kruže internetom ukazuju na to da kisela voda spira kalcijum sa naših kostiju i da zbog toga stvara osećaj zavisnosti i često ispijanje ovih napitaka.

Najviše leti prija ispijanje gaziranih napitaka. Foto: Pixabay.com

Ono što može da bude loše po vaše zdravlje i izgled jeste to što u nedostatku kisele vode pribegavamo ispijanju gaziranih sokova koji su puni šećera. Kako biste izbegli nepotrebno gomilanje kalorija, napravite sami gazirani sok. Iscedite voće i u sok dodajte kiselu vodu. Tako ćete imati pravu predstavu o tome šta pijete i koliko je to zdravo.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA