≫ 

Ovih 10 vrsta soli može da utiče na vaše zdravlje - evo koje mogu da vam produže život, a koje samo začine jelo

Sve ima bolji ukus kada dodate malo soli

  • 0

Od povrća, pa sve do mesa i testa sve ima mnogo bolji ukus kada se doda malo soli.

Savetuje se upotreba 1500 do 2300 miligrama soli dnevno, što je oko jedne kafene kašičice, ali se napominje da postoji velika razlika između različitih vrsta soli. One imaju drugačiji ukus, miris, ali i dejstvo na naše telo i zdravlje. Pored toga, razlikuju se u načinu proizvodnje ili dobijanja, po čistoći i njihovoj nameni u upotrebi.

Ovo su vrste soli koje najčešće koristimo i načini na koje one deluju na naš organizam.

Koju so vi najviše i najčešće koristite? Foto: Pixabay.com

Morska so

Konzumiranjem ove soli štitite vašu kožu i poboljšavate zdravlje zuba, kao i vaš san i elektrobalans u organizmu. Minerali kao što je natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, bromid, hlorid, gvožđe, bakar i cink su samo neki od elemenata koji doprinose vašem zdravlju.

Zelena morksa so

Ova so sadrži široki spektar različitih minerala. Pored terapeutskog dejstva poboljšaće zdravlje vašeg respiratornog sistema i stabilizovati rad srca, a najvažnije je to što će uticati na uspostavljanje kiselo-alkalnog balansa i produžiće vam život ukoliko je stalno konzumirate.

Havajska crvena so

Sadrži oko 80 različitih minerala i predstavlja miks nerafinisane morske soli i vulkanske prašine crvene boje. Ova boja daje soli crvenu boju. Začinite vašu hranu samo prsohvatom ove soli koja će poboljšati zdravlje vaših pluća, funkcionisanje imunog sistema i daće vam energiju i poboljšati koncentraciju.

Kala Namak so

Jedna od omiljenih soli velikog broja ljudi je i najzdravija - himalajska so. Foto: Pixabay.com

Digestivni trakt će vam biti prezahvalan ako počnete da koristite ovu so. Utiče na povećanje apetita i može da vam pomogne kod tegoba sa stomakom.

Himalajska roze so

Smatra se odličnim začinom za superhranu i bogata je mineralima koji utiču na pravilni balans PH u organizmu. Opušta mišiće, utiče na regulaciju krvnog pritiska i smanjuje rizik od infekcije.

So tartufa

Ova so ima dejstvo afrodizijaka i pored toga ima protivupalna dejstva i deluje protiv mikroba. Odličan je izvor proteina i utiče na poboljšanje imunog sistema.

Francuska morska so

Poznata je i kao “krem so”, “kavijar so” ili “šampanjac so”. Ima impresivno visok nivo minerala i lep k+lagani ukus. Sadrži sve elemente koje pronalazimo u moru: jod, cink, bakar, mangan, magnezijum i kalijum.

Crna so sa Kipra

Foto: Pixabay.com

Cenjena je zbog svog ukusa, a sadrži aktivni ugalj koji joj daje crnu boju i najčešće se koristi za dekoraciju. Pored mnogih drugih benefita, ova so detoksikuje organizam, poboljšava zdravlje pluća, povećava hidrataciju i smanjuje grčeve u mkišićima.

Havajska crna lavina so

Egzotična, veoma slana so sa aktivnim kokosovim ugljem i ima slične efekte na telo i zdravlje kao crna so sa Kipra, s tim što drži podalje od vas svu negativnu energiju. Bogata crna boja i hrskava zrna daju vašim jelima dinamičnu završnicu i čine ih izuzetno lepo začinjenim.

Obična so

Ona može da utiče na stvaranje enzima za varenje i sokove koji nam omogućavaju da esktahujemo vitamine i druge hranljive sastojke iz hrane koju jedemo. Jedan od najčešće korišćenih oblika ove soli jeste jodirana so koja pomaže u smanjenju deficijencije joda u organizmu.

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA