≫ 

600 žena u Srbiji godišnje umre od raka grlića materice, a mi još ne koristimo vakcinu koja uveliko postoji

Vakcina protiv HPV koja se primenjuje od 2006. godine više nije novost. Ona je postala standard prevencije u ozbiljnim zdravstvenim sistemima - kaže prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja ginekologa - onkologa Srbije.

  • 3

600 žena u Srbiji godišnje umre od raka grlića materice, a mi još ne koristimo vakcinu protiv humanog papiloma virusa koja postoji od 2006. To nije jedini paradoks kada je HPV u pitanju. U okviru Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, na testiranje i dijagnostiku nekog oboljenja koje izaziva ovaj virus se odazvao zabrinjavajuće mali broj žena, te se možemo sa pravom zapitati ko je neodgovorniji - zdravstvo ili mi.

Udruženja ginekologa - onkologa Srbije saopštilo je danas, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, da je neophodno sprovesti vakcinisanje i ojačati program skrininga, u cilju promene crne statistike umiranja i oboljevanja od te bolesti.

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po oboljevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak, navodi se u saopštenju.

Foto-ilustracija: Profimedia

Izazivač ovog tumora je humani papiloma virus (HPV) koji u sebi ima skoro 2/3 svetske populacije.

Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i, na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa jeste vakcina protiv HPV-a kao primarna prevencija i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije, dodaje se u saopštenju.

- Godišnje izgubimo oko 600 žena koje su nečije majke, kćerke, sestre, i to zbog karcinoma koji je moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za otpočinjanje programa preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. To vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici oboljevanja. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije - upozorava prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja ginekologa - onkologa Srbije.

Koliko je puta normalno da se budite noću? Foto-ilustracija: Profimedia

Vakcina protiv HPV se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu.

Imunizacija se o trošku državnog zdravstvenog osiguranja već nekoliko godina sprovodi u mnogim zemljama u svetu i zemljama našeg regiona kao preporučena vakcina za dečake i devojčice u tinejdžerskom uzrastu.

- Vakcina protiv HPV koja se primenjuje od 2006. godine više nije novost. Ona je postala standard prevencije u ozbiljnim zdravstvenim sistemima - kaže dr Mandić

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Srbija je i dalje bez vakcine protiv oboljenja izazvanih HPV, ali je i slab odziv žena na redovne ginekološke preglede u okvoru sekundarne prevencije, navodi se u saopštenju.

Iako naša zemlja već 13 godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, trenutno se mali broj žena odaziva na redovne ginekološke preglede u okviru organizovanog skrininga.

Još 2017. godine je donet novi Program imunizacije u Srbiji gde je ova vakcina postavljena u kategoriju preporučenih, ali imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV nije počela.

VIDEO: Šta može da se uradi da bi se umanjile šanse za dobijanje raka?

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    20. januar 2019 | 16:33

    Treba što pre uvesti obavezne preventivne preglede, i spasiti što se spasiti može.

  • Sindi

    20. januar 2019 | 17:38

    U Svedskoj deca dobijaju gratis u skoli, a isto tako postoji ustanova gde mozes da odes i da dobijes za dz. Pregled zavisi od godina na svake 3-5 godine i cao.

  • tanja

    20. januar 2019 | 17:52

    Da napišem situaciju od početka. Pošto nikako nisam mogla da zatrudnim, išla sam na mnogobrojne preglede i testiranja, gde mi je pola Beograda pogledalo "tamo dole" a drugo pola zavuklo i ruku. Nekako, ostadoh trudna prirodnim putem i rodila sam zdravu devojčicu. Zbog svega doživljenog, u meni se razvio otpor prema ginekološkim pregledima. U međuvremenu, osvestila sam se i otišla na "generalku", jer nisam "sa planine". Niko me nije zvao na nekakve skrininge iako imam 50+ godina. Srećom sve je bilo u redu. Moja ćerka danas ima 20 godina. Nije imala seksualne odnose i razmišljala sam da joj dam pominjanu vakcinu, pogotovu što je to uslov za primenu iste. Ali, nisam sigurna koliko je ta vakcina ispitana i kakve posledice mogu da se jave za 10-20-30-40 godina. Toliko o mom iskustvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA