≫ 

12 namirnica koje će vam pomoći da izgradite mišiće

Ni gubljenje, ali ni dobijanje na kilaži nije lak posao

  • 0

Dok neki žele da izgube višak masti i smršaju, drugi pokušavaju da pronađu neki način koji će im pomoći da nabace koje kilo.

Rešenje je prosto - jedite hranu bogatu proteinima kao što je mleko, avokado, orasi i losos. Predtavljamo vam listu namirnica koje mogu da vam pomognu da nabacite mišićnu masu ukoliko uz ishranu promenite i svakodnevne navike i počnete redovno da vežbate.

Mleko za jake kosti i energiju

Mleko je odličan izvor proteina. Foto: Pixabay.com

Mleko je puno proteina, ugljenih hidrata i masti, kao i kalcijuma i drugih vitamina, kazeina i proteina pšenice. Istraživanje je pokazalo da vežbanje i ispijanje mleka pomaže izgradnju mišića i to bolje od napitka sa sojom. Ako ne trenirate, popijte 2 čaše mleka tokom obroka.

Domaći proteinski smuti kao zdrava zamena za onaj kupovni

Oni kupovni mogu da sadrže dosta šećera, a ako sami pravite smuti kod kuće znaćete tačno koje ste sastojke upotrebili. Sve što vam treba je samo dobar recept.

Avokado za zdrave mišiće

Avokado je kralj zdravih masti i odličan je za zdravlje jer ne sadrži mnogo kalorija, ali je jedna od najboljih namirnica za dobijanje na težini. Jedan avokado ima 332 kalorije, 29 grama masti i 17 grama vlakana. Bogat je vitaminima C, E i K i odličan j eza sendviče i salate.

Crveno meso za izgradnju mišića

Ima sve što vam treba da izgradite mišiće i dobijete na težini jer sadrži leusin i kreatin, proteine i masti.

Zrna soje za oksidaciju krvi i oporavak posle vežbanja

Ukusno rešenje za one koji žele da nabace koje kilo. Foto: Pixabay.com

Odličan su izvor vitamina K i fosfora. Gvožđe vezuje kiseonik i prenosi ga kroz našu krv i mišiće, a odlično je za oporavak posle vežbanja.

Tofu za normalnu funkciju mišića

Proizveden od sojinog mleka, tofu neki ljudi koriste kao zamenu za meso i odlična je namirnica za vegane i vegetarijance.

Losos i masna riba za zdrave masti

Odličan izvor proteina i zdravih masti jeste masna riba. Riba poput tune i lososa ne samo da pomaže izgradnju mišića već sadrži i omega-3 masne kiseline.

Cela jaja su odličan antioksidant

Jaja su najbolja od najboljih namirnica z aizgradnju mišića i mnogi sportisti će se ovde složiti sa nama. Imaju odličnu klombinaciju proteina i zdravih masti, a skoro svi najvažniji sastojci nalaze se u žumancetu.

Smeđi pirinač za više kalorija, ali manje masti

Smeđi pirinač je zdraviji od belog. Foto: Telegraf.rs

Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima i to mnofgo više nego beli pirinač. Lako se kombinuj esa povrćem i mesom.

Pasulj kao podrška mišićima

Veoma su bogati proteinima i imaju malo masti, a pored toga su i jeftini. Imaju dosta vlakana i vitamin B, kao i magnezijum i gvožđe.

Kikiriki i kikiriki puter kao izvor energije

Savršeni su za sve koji žele da s emalo ugoje. Kikiriki kao i badem su bogati kalorijama, proteinima i zdravim mastima. Upotrebljavajte ih kao zdrave namirnice i dodajte ih u vašu salatu i druge obroke.

Suvo voće kao zdrava užina

Suvo voće poput ananasa, višnje, jabuka i slično odličan su izvor hranljivih sastojaka, antioksidanata i vlakana. Pazite samo na kalorije i da voću nije dodavan šećer u procesu sušenja.

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA