Ne zovite nas herojima: Pacijenti koji boluju od raka kažu da im to predstavlja prevelik pritisak i da osećaju obavezu da uvek budu raspoloženi

Ako ne možete da im pomognete, nemojte im ni odmagati

  • 1

Istraživanja su pokazala da pacijenti koji boluju od raka ne vole da ih tretirate kao žrtve, ali ni kao heroje. Ovi pozitivni termini ih guše i kao da ih obavezuju da uvek budu raspoloženi.

Ko god boluje od opake bolesti kao što je rak zna da mora da se bori protiv nje, ali i sama reč "bori" od njih pravi "borce", a to im predstavlja prevelik pritisak.

Istraživanja su pokazala da pacijenti oboleli od karcinoma ne vole ni da ih posmatrtaju kao žrtve, ali ni kao heroje, jer nisu u stanju da uvek budu pozitivni i raspoloženi i jer je istina da prolaze kroz mnoge psihološke krize.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Studiju je sproveo edukativni centar Mekmilan i ona je otkrila da pacijenti vole da se sa njima priča jasnim činjeničnim jezikom i da se izbegavaju klišei.

U ispitivanju je učestvovalo 2.040 obolelih, od kojih se čak 42 odsto njih izrazilo da im smeta reč "heroj" jer im je demorališuća. 30 odsto je izjavilo da ih ta reč obavezuje i stavlja pod pritisak. Dok je 24 odsto bolesnika od raka reklo da ih ova reč stavlja u neku vrstu izolacije od normalnog.

Takođe, ispitanici su rekli da kada se govori o smrti onda je treba tako i nazvati. Čak 60 odsto njih prezire fraze "izgubio je bitku" ili "izgubio je borbu".

Foto: Shutterstock

- Ovo istraživanje pokazuje koliko reči i fraze zapravo mogu da bole, pa nekada da budu i gori od same bolesti - kaže Karen Roberts, jedna od zaposlenuh u Mekmilanu i dodaje da razume i porodicu i prijatelje i da su i oni u nezavidnoj poziciji, jer ne mogu da prihvate da im je neko njihov bolestan od raka.

- Ponekad pacijenti pre prihvate svoju bolest od njihovih bližnjih, pa onda dolaze u sukobe zbog toga ko tu koga treba da neguje - objašnjava Karen.

Ne postoji tipična osoba obolela od raka, ali svakako da je najbolje ako oni ne budu izopšteni iz društva i ako im ne dajete poseban tretman zato što su oboleli.

Što se reči tiče, česta je situacija da ni sami pacijenti ne umeju sebi da se obrate običnim jezikom, pa dozvolite i njima i sebi vrewme za privikavanje.

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA