Da li hirurška maska zaista može da nas zaštiti od gripa?

Uvek je bolje neku bolest sprečiti nego lečiti

  • 1

Iako nam ove godine grip nije velika pretnja i opasnost  po zdravlje kao prošle, to ne znači da smo bezbedni i da rizik ne postoji.

Ono što virus gripa čini opasnim jeste to što nije potrebno da neko kija ili kašlje kako bi preneo virus na druge već se on prenosi i samo disanjem. Sigurno znate da je vakcina, redovno pranje ruku i izbegavanje zaraženih osoba najbolja zaštita od gripa. Ukoliko želite da preduzmete još jedan korak u zaštiti onda verovatno razmišljate o nošenju hiruške maske kako biste izbegli da širite viruse koje imate ili da budete izloženi onima kojima vaš kolega raspolaže.

Vakcinacija je najbolja zaštita od gripa. Foto: Telegraf.rs/Milica Krstić

Nošenje maske je postalo toliko popularno da je čak i dobilo svoj heštag na Intagramu. Ali, da su maske efikasne kada je reč o gripu ili ne?

- Hiruška maska može da pomogne u sprečavanju širenja virusa. Grip se prenosi vazduhom pa maska mehanički sprečava širenje gripa među ljudima, rekao je lekar Šerif Mosad.

Ove maske možete da kupite u apotekama. Obična maska za jednokratnu upotrebu može da vam pomogne i da odradi posao, a veliki broj lekara preporučuje upravo upotrebu ovih jednokratnih maski koje bacate nakon upotrebe.

Maska nije 100% zaštita od gripa i ne treba da bude zamena za neke druge metode zaštite. Ukoliko ste dobili grip, prva stvar koju možete da uradite jeste da sprečite širenje na druge ljude i ostanete kod kuće. Perite ruke redovno kako biste izbegli kontakt i zarazu virusom. Vakcina i pokrivanje usta i nosa kada kijate ili kašljete su takođe mere prevencije.

Kod gripa veoma je važno zaštititi i sebe i druge. Foto: Pixabay.com

Nošenje maske preporučuje se pacijentima koji su izloženi većem riziku od bolesti, kao što su deca, stariji i osobe sa slabim imunim sistemom. Upotreba se savetuje kao zaštita od virusa kada se nađete u javnosti gde ima dosta ljudi oko vas, dok se onima koji su bolesni savetuje da je nose non stop kako ne bi zarazili druge.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    1. februar 2019 | 09:52

    Па, најбоље је консултовати ЈК, јер она се у све разуме!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA