≫ 

Zaboravite na džempere: Nutricionisti otkrivaju koje namirnice će vas zagrejati na ovoj hladnoći

Jedite ispravno i nikada vam više neće biti hladno na ovom minusu

  • 2

Važno je da se ispravno hranite, a pogotovo zimi kada je vaš organizam izloženiji virusima i bakterijama, pa i hladnoći. Evo šta bi trebalo da jedete da biste se zagrejali.

Stručnjaci tvrde da ispravna ishrana na niskim temperaturama može da zagreje vaše telo dovoljno da sačuvate zdravlje na zavidnom nivou.

"RIFT TAX Refunds" je dao izveštaj o namirnicama koje će vas ugrejati tokom ove hladne zime.

Napominju da zaposlene žene imaju za 35 odsto veći rizik da osećaju hladnoću od muškaraca, jer je njihov metabolizam zbog načina života potpuno u rasulu.

- Termogeneza izazvana ishranom može da vam ponmogne u toku zimskog perioda godine - kaže nutricionista Klarisa Lenher i dodaje da hrana bogata vlaknima, proteinima, složenim ugljenim hidratima i začinima podstiče telo da kalorije pretvara u toplotu.

Foto: Pixabay/Pexels

Evo šta bi trebalo da jedete kada je napolju minus.

Hrana koja sporo oslobađa temperaturu

Kalrisa preporučje da se jede ovsena kaša, koja je veloka termogenska hrana i ispunjena je fitohemikalijama i hranljivim materijama koji polako oslobađaju energiju tokom celog dana.

Govedina je, takođe, sjajna jer je fantastičan izvor gvožđa, koji je ključan za cirkulaciju krvi kroz telo. Visok sadržaj kalorija i masti koji se nalaze u govedini su odlično gorivo za telo.

Integralni pirinač je važno unositi zbog složenih ugljeih hidrata, koje je teže variti pa samim tim se stvara višak energije koja se pretvara u toplotu.

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Đumbir je sjajan jer poboljšava termogena svojstva, ubrzava cirkulaciju i samim tim zagreva organizam.

Međuobroci za treniranje srca

Čorba od praziluka je jako zdrava za vaše srce, kao i krompir. Oni mogu da omoguće da vam telo bude zagrejano tokom celog dana. To je zato što je praziluk bogat antioksidansima i vitaminima koji pomažu srcu da pumpa krv.

Jaja ubrzavaju vaš metabolizam, pa je tako telo dovoljno zagrejano.

- Proteini koje sadže jaja je najteži nutrijent, što znači da vaš probavni sistem mora da radi napornije i duže, a samim tim se i telo greje - objašnava Klarisa i dodaje da se u jajetu nalazi i virtamin B12 koji razgrađuje telesne masti što dovodi do zagrevanja tela.

Foto: pixabay.com

Cimet poseduje slična svojstva kada je toplota tela u pitanju, jer prirodno poboljšava cirkulaciju.

Med, takođe, ubrzava metabolizam.

Začini uz svako jelo

Suvo voće je blagodetno na minusu, jer sadrži hranljive sastojke i minerale. Bitno je jesti ga u malim porcijama da bi telo imalo vreemna da apsorbuje sve što treba iz ovakve namirnice.

Foto: Pixabay.com

Kari je savršen lek za zimslko vreme iz više različitih uglova, ali ono što je ovde važno je da zagreva telo.

Kapsacin koji se nalazi u čiliju i kariju utiče na povećanje temperatre organizma, jer metaboliše masnoću.

(Telegraf / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    31. januar 2019 | 15:03

    Za Đumbir❣ tacno pun je antioksidanta ja ga redovno koristim kao napitak (Đumbir šot ) uz kuvanu vodu i limun pravi detoks za oranizam .

  • Dija

    31. januar 2019 | 13:50

    Ispoštovana su pravila u ishrane i više nego što treba, ipak sam Dobila grip! I to najteži oblik Zato mi je sve ovo samo za malu decu priča..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA