≫ 

6 namirnica koje morate da jedete kada ste bolesni ako želite da ozdravite što je pre moguće

Bez ovoga vam ni lekovi neće pomoći

  • 4

Kad god zakačite bilo kakvu prehladu, a da ne pričamo o težim bolestima, ovih šest namirnica će vas podići iz mrtvih. Za tren oka ćete biti ponovo zdravi.

Nesreća je što tek kada se prehladimo dajemo sve od sebe da što pre opet stanemo na noge.

Iako je to tako, postoje namirnice uz pomoć kojih možemo da se oporavimo za tili čas i da povratimo svoje dobro zdravlje.

Ovsene kaše

Čak i kada nismo bolesni najbolji način da otpočnemo dan je uz ovsenu kašu.

- Ovsene kaše su pune hranljivih materija, sokova i elektrolita. Najbolje je da na vrh posude dodate gomilu svežeg voće, jer ćete tako imati pravu vitaminsku bombu - kaže dr Alka Šarma.

Foto: Wikipedia/Mx. Granger

Začini

Ukoliko imate problema sa zapušenim osom, nabolje bi bilo da koristite raznovrsne začine u jelu, i to što više to bolje.

- Svež beli luk, kao i svež origano će brzo uništiti sve bacile. Beli luk sadrži jedinjnje koje se zove alicin, koje leči bolesti koje napadaju bela krvna zrnca - kaže nutricionista Holi Harding.

Ono što je najvažnije, ne postoji ograničenje u količini koju smete da pojedete kada je beli luk u pitanju.

Pomorandža

Ova voćka može da se jede i kao hladna, odnosno tek izvađena iz frižidera, bez obzira na prehladu. I tada ona najbolje ubrzava cirkulaciju i čisti krvne sudove, ali i poboljšava imuni sistem.

- Vitamin C iz pomorandži je neophodan dodatak vašim belim krvnim zrncima kada se bore protiv prehlade - kaže Kajleb Bake, ekspert za lepotu i zdravlje.

Pored ovog voće, tu su još sa istim dejstvom na organizam i limun, grejpfrut i kivi.

Foto: Pixabay.com

Brokoli

Moguće je da to niste znali, ali zeleniš je pun vitamina C, a pogotovo brokoli. Već smo napomenuli kako se ovaj vitamin "nosi" sa prehladama.

- Vitamin C je pored toga dobar za obnavljanje svih tkiva u vašem organizmu, što je kada ste bolesni jako važno. Ukoliko obarite brokoli i beli luk ne možete naći bolji lek za bilo koje oboljenje - kaže dijetetičar Gebi Girts.

Sočivo

Sočivo je prepuno proteina i cinka.

- Studije su dokazale da cink sam može da pomogne daljem razvoju prehlade, ali i oporavku organizma, ukoliko počne da se koristi na vreme - kaže stručnjak za ishranu Dženifer Kaseta.

Kod prehlade je najbitnije da podignete snagu svog imunog sistema, a to uz ovu namirnicu možete lako da uradite.

Foto-ilustracija: Foter/Maggie Hoffman

Supa

Supa je energetska bomba protiv prehlade i gripa, pogotovo ukoliko je pravljena od živinskih kostiju.

- Iz kostiju živine se dobija kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor, a oni se lako apsorbuju u naš organizam i zato je supa toliko lekovita - kaže nutricionista Samanta Ejton.

Brza apsorpcija je važna, jer telo može odmah da koristi hranljive materije i da ih upotrebi protiv bolesti.

(Telegraf.rs / elitedaily.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA