≫ 

Prava istina o sezoni alergija: Kada se pojavljuju različite vrste polena i da li uopšte ima leka za sve koji pate

Sezona alegrija mnogima od nas pravi pakao od života

  • 0

Ukoliko patite od alergija verovatno ste jedni od malobrojnih koji se raduju zimi i hladnoći jer tada nema alergena u vazduhu kao u proleće i leto, ali na žalost sezona bez alergija traje sve kraće.

Simptomi alergije su suzne oči i zapušen nos, kijavica, kašljanje, šištanje iz pluća, ali i osip i pojava ekcema. To se sve dešava kada imuni sistem reaguje na štetne supstance kao što je polen koje dovode do iritacije.

Iako zvuče zastrašujuće, protiv ovih simptoma možete uspešno da se borite, a što pre počnete to bolje. To znači da morate da znate kada tačno počinje sezona alergija i kako da vaše telo najbolje pripremite za to.

Foto: pixabay.com

Tehnički, sezona alergija traje uvek jer ako nema polena onda imamo prašinu, grinje, buđ i perut životinja koje su odlični alergeni i nisu sezonski poput polena.

Polen se pojavljuje u proleće, krajem marta i početkom aprila, dok polen trave počinje da pravi probleme u maju. Polen maslačka je najjači u julu i avgustu, a korovske biljke najviše nam smetaju u avgustu. Klimatske promene donele su nam poremećaj sezone alegrija pa one sada počinju ranije i traju duže.

Kako bi olakšali ljudima koji imaju probleme sa alergijama, mnogi sajtovi se bave praćenjem polena i nivoa alergena u vazduhu. Nema poente odlagati ispijanje lekova protiv alergije dok vam ne bude toliko loše da jedva možete da izađete iz kuće.

Foto: pixabay.com

Alergolozi preporučuju da počnete sa primenom lekova protiv alergije nekoliko nedelja pre nego sezona počne. To što ćete ih uzimati ranije sprečiće šok za imuni sistem kada počne sezona alergija i izbeći ćete tako ozbiljne simtome. Ukoliko osetite svrab u očima i nosu, dođe do pojave kijavice i curenja iz nosa posavetujte se sa lekarom o upotrebi antihistamina poput Zirteka ili Ksizala. Imajte na umu da ovi lekovi samo potiskuju simptome, ne leče problem pa mogu da budu neefikasni kada se simptomi pogoršaju.

Ukoliko već zimate terapiju, bilo da su u pitanju lekovi ili injekcije, vaš imuni sistem će biti manje reaktivan na alergene.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA