≫ 

Bivša mis sveta dobila je rak kože koji se proširio sa mesta na koje nikada nije obraćala pažnju

Koža je naš najveći organ koji je često veoma zapostavljen

  • 0

Bivša mis sveta Dajanara Tores podelila je vest sa svojim pratiocima na Instgramu koja je i nas ostavila u šoku: obolela je od melanoma, najsmrtonosnije vrste raka kože.

- Danas, imam loše vesti. Dijagnostikovan mi je rak kože melanom od velikog mladeža na koji nikad nisam obraćala pažnju. Iako je bio relativno nov na mojoj koži, rastao je veoma brzo godinama i imao je hrapavu površinu, napisala je.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Soy #Guerrera As mothers we are always taking care of everyone around us... our kids, family, friends & often we forget to take care of ourselves. 💫 Today I have some sad news... I have been diagnosed with skin cancer "melanoma" from a big spot/mole I never paid attention to, even though it was new, it had been growing for years & had an uneven surface. 💫 My fiancé Louis had been begging me to have it checked & finally made an appointment himself... after a biopsy & a second surgery last Tuesday the results unfortunately are positive. Now we are waiting to see which treatment I will be receiving but they have already removed a big area from the back of my knee & also they have removed 2 lymph nodes at the top of my leg where it had already spread. Hoping it has not spread to any more areas or organs. 🙏🏻 💫 I have put everything in God's hands & I know he has all control... My sons although a bit scared know about my faith and know they have a warrior of a mommy! 💫 But if I can help anyone along the way based on my experience, it would be to tell you... PLEASE, never forget to take care of yourself. If you see something or feel something different in your body have it checked... I had no idea skin cancer could spread anywhere else in your body. . . #Guerrera #iHaveFaith #TrustGod "God doesn't give the hardest battles to his tougher soldier, he creates the toughest soldiers through Life's hardest battles". TODAY is #WorldCancerDay #RaisingAwarenessОбјава коју дели Dayanara Torres (@dayanarapr) дана

Dodala je da ju je verenik prekljinjao da se podvrgne pregledu i da joj je na kraju sam zakazao pregled kod dermatologa. Urađena joj je biopsija i operacija prošle nedelje. Rezultati su nažalost bili pozitivni i sada čeka da joj lekari prepišu terapiju, iako su joj uklonili veliki deo tkiva sa zadnje strane kolena i uklonjena su joj dva limfna čvora gde se melanom bio proširio. Ostaje joj da se nada da se melanom nije proširio na okolno tkivo i organe.

Lepotica nije ni smutila da se iza njenog kolena krije smrtonosni melanom. Foto: Tanjug/AP

Napomenula je da nije imala ideju da se rak kože može proširiti bilo gde po telu i apelovala na sve da jednom godišnje posete lekara i provere se.

Melanom se na telu može manifestovati na više načina. To može da bude promena na mladežu koji imate već neko vreme, nova tačkica na vašoj koži, tačkica koja izgleda kao pega ili depigmentacija, tamna mrlja ispod nokta na rukama i nogama, ili izraslina na koži koja izgleda bezazleno. Za većinu ljudi, melanom se manifestuje samo kao promena na koži, ali može da se javi i svrab, bol i krvarenje.

Melanom može da bude skriven ispod površine nokta. Foto: Facebook/Jean Skinner‎/Uckfield

Zbog svega toga, preporučuje se da se jednom godišnje podvrgnete pregledu kože i javite se lekaru ako primetite asimetričnost, nepravilan oblik mladeža, promenu boje mladeža, naglo uvećanje ili napredak u rastu mladeža.

Pregled se vrši kod dermatologa koji koristi spravicu koja se zove dermoskop koji šalje svetlost na kožu i uvećava. Ukoliko misle da je neka tačkica melanom, uradiće se biopsija. Terapija zavisi od rezultata laboratorije, a ukoliko se bude sumnjalo na melanom bićete upućeni kod hirurga.

Melanom se leči, ali je opasan jer može da se proširi i na druge delove tela i organe ukoliko se ne leči. Ukoliko nije dubok i biopsija pokaže da je ostao samo na koži (faza I i II), lekar će ga ukloniti hiruškim putem. Kod faze III i IV proširio se na obližnje limfne čvorove, kožu ili unutrašnje organe.

Dermoskopom lekar može da utvrdi da li je neka promena na koži problematična. Foto: Tanjug/STR

Kada se melanom proširi obično zahvati najbliže limfne čvorove, pa ukoliko postoji opasnost da vam to ugrozi život i zdravlje lekari pristupaju njihovom uklanjanju. Jednom kada se melanom nađe u krvnim sudovima može da se prenese do bilo kog dela tela. Eksperti upozoravaju da je melanom veoma opasan kada se ne leči, zato ne smemo da zanemarujemo sumnjive tačkice koje nam se pojave na telu. Melanom je veoma agresivan oblik rak akoji se širi milimetar p omilimetar, zato su redovne kontrole veoma važne.

(Telegraf.rs/www.self.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA