≫ 

Zagađen vazduh gori od duvanskog dima: Prisutnost štetnih materija u vazduhu povećava rizik od pobačaja

Štetni uticaj okoline može da rezultira pobačajem

  • 12

Zagađenje vazduha jednako je loše kao i pušenje kada je reč o povećanom riziku od pobačaja.

Istraživači su rekli da je ovo otkriće uznemirujuće i da se koncentracija toksičnih materija u vazduhu mora smanjiti kako bi se zaštitilo zdravlje novih generacija.

Samo zdrava okolina može da bude dobra i za bebu i za majku. Foto: Shutterstock

Već je poznato da zagađenje vazduha šteti fetusu tako što povećava rizik od prevremenog porođaja i niske porođajne težine, a nedavna istraživanja su takođe pronašla štetne čestice u placentama nekoliko žena. Naime, uticaj dugotrajnog izlaganja zagađenom vazduhu na rizik od pobačaja i prethodno je analiziran. Tačnije, studije u Brazilu, Italiji i Mongoliji su pronašle vezu između štetnih čestica i abortusa.

Međutim, najnovija studija je prva koja procenjuje uticaj kratkoročne izloženosti zagađenom vazduhu trudnica. Utvrđeno je da zagađenje azot-dioksidom, koji je uobičajen u vazduhu širom sveta, povećava rizik od gubitka ploda za 16 posto.

- Rizik od gubitka ploda koji je uzrokovan štetnim česticama u vazduhu je identičan onom koji izaziva duvanski dim, kazao je doktor Metju Fuler.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Fertility and Sterility" sprovedeno je u Solt Lejk Sitiju u SAD-u i okolnim urbanim područjima.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica S

    9. februar 2019 | 12:42

    Sta da radimo kad moramo da disemo..Da probamo na skrge..??!!

  • Kontrolor vazduha

    25. februar 2019 | 13:43

    Hm. Termoelektrane bez adekvatnih filtera za prečišćavanja vazduha, automobili sa standardima za koncentraciju otrovnih čestica koji su daleko ispod onih u razvijenim zemljama. Gasa nema jer nema južnog toka. Energetska neefikasnost. I eto, gle čuda zagađen vazduh u Srbiji. I to strašno zagađen. Među najzagađenijim gradovima u Evropi i svetu. Tuga. A gde su filteri za dimnjake? Gde su aparati za prečišćivanje vazduha u prostorijama poput Ambilife? Gde su povoljni krediti za povećanje energetske efikasnosti objekata? Gde su destimulativne mere za zagađivače i stimulativne mere za one koji brinu o životnoj sredini? Gde mi to živimo?

  • mica

    26. februar 2019 | 11:24

    Moze covek u kuci da napravi oazu.Mene je muz hteo da istera zbog pusenja.Kupila sam trenutno idila medju nama.preciscivac vazduha Ambilife i sad je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA