≫ 

5 žena otkrivaju kako tačno izgleda imati srčani udar i neočekivane simptome koje su imale

Kako prepoznajete srčani udar? Zaboli vas leva ruka, padnete na pod i odmah idete u bolnicu

  • 2

Srčani udar ima drugačije simptome kod žena. Iako mnoge žene imaju izražen bol u grudima i rukama, potpuno je moguće imati ovaj udar i bez tih simptoma, kaže dr Jennifer Haithe, kardiolog i ko-direktor Ženskog centra za kardiovaskularno zdravlje na Univerzitetu Columbia.

Drugi simptomi tajnog srčanog udara koje treba da prepoznate uključuju bolove u vilici, kratak dah, ekstremni umor, vrtoglavicu, bol u leđima, mučninu, probavne smetnje, pa čak i nešto što izgleda kao napad anksioznosti.

Žene moraju biti još obrazovanije jer imaju veću verovatnoću da imaju atipične simptome. Pet žena koje su preživele srčani udar otkrivaju šta im se desilo:

1. "Osećala sam se kao da imam veliku pilulu u grlu"-Tara Robinson, 45 godina

Imala sam tri srčana udara za tri dana. Prvi infarkt sam doživela 10. aprila 2014, drugi 11. aprila i treći 12. aprila, samo nekoliko sati nakon što sam puštena iz bolnice. Poslednji je bio toliko ozbiljan da su me smatrali mrtvom nekoliko minuta i pravo je čudo da su me lekari vratili u život.

Takozvani sindrom "starog srca" je poslednjih par decenija u stalnom porastu Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Prisećajući se unazad, shvatila sam da sam imala simptome srčanog udara, kao što je ukočenost u levoj ruci i ukočenost u vratu još od novembra 2013. Tokom stvarnog srčanog udara, u grudima sam imala osećaj kao da se nešto zaglavilo, kao da sam progutala nešto veliko i osećala sam mučninu, ekstremni umor i oblivao me je hladan znoj.

"Nakon operacije u kojoj sam su mi stavili stent, kardiolog mi je rekao da moram ponovo da razmislim o svom celokupnom načinu života, psihički i fizički. Shvatila sam njegov savet ozbiljno i srećna sam što da vežbam pet dana nedeljno: kombinaciju joge, kardio vežbi i dizanje tegova. Priznajem da imam prednost u odnosu na većinu ljudi, jer je moj muž fitnes trener, on mi pomaže da ostanem na pravom putu! Svima nama treba podrška i ohrabrenje kako bismo prebrodili sve ovo.

2. "Osećala sam se kao da imam užasnu žgaravicu."-Šenon Šlečer, 39

Nakon tri naporna predavanja osetila sam bol u grudima, i žgaravicu u grlu. Dok sam hodala stepenicama ka mojoj kancelariji osećala sam se veoma umorno - toliko da sam mislila da neću uspeti da se popnem.

Nekoliko sekundi kasnije, osećala sam kao da gorim i znoj je počeo da se sliva sa mene, kao da sam upravo izašla iz saune. Nisam više mogla ni da udahnem vazduh, osećala sam mučninu, grčeve u rukama, bol u grudima je postajo sve jači. "Stalno sam govorila da sam dobro, ali moja koleginica je znala bolje, pa je nazvala 911. Bolničari su uradili EKG i odmah su me ubacili u kola hitne pomoći i odveli u bolnicu."

U roku od sat vremena, morala sam da uklonim ugrušak koji je blokirao moju levu arteriju 100%. U drugom trenutku sam osetila trenutno olakšanje. Moj najbolji kardiolog pretpostavlja da je stres naterao krv da se zgruša, a kasnije sam saznala da je većina ljudi koja je ove simptome doživela, umrla.

Tako sam srećna što mogu da vodim svoj zdrav životni stil. Sada imam redovne preglede arterija i pazim da ne preteram sa intenzivnim vežbama. Tako sam zahvalna na svakom novom danu.

3. Ostala sam bez daha kao da se penjem na Mont Everest, a bila sam na ravnom - Mika Leah, 41,

Bila sam u laganoj šetnji sa mojim prijateljem, kada sam odjednom osetila da sam ostala bez daha i imala sam bol koji je umrtvio moju levu ruku.

Prijatelj je odmah pozvao doktora.

Kada sam stigla tamo, lekari su otkrili da je leva glavna arterija bila 98% blokirana i da je blokada bila veoma blizu mom srcu - stanje koje se naziva" tvorac udovica "jer je veoma smrtonosno. 33 godine sam bila u odličnoj formi, ali ispada da nosim gen koji  povećava rizik od srčanih oboljenja. (Moj tata je imao prvi srčani udar sa 32!)

Od tog sudbonosnog dana, imala sam tri operacije i pet stenta. Takođe treba da sledim strogu vegansku, nisko-holesterolnu dijetu. Ali danas se osećam sjajno i vracam se aktivnostima koje volim, ukljucujuci pokretanje sopstvenog fitnesa.

4. Mislila sam da imam rak dojke-Lilli Rocha, 47

Početkom 2008. godine počela sam da imam neke čudne simptome - moje levo rame je bolelo bez razloga, bilo mi je teško da odgovaram na pitanja, jer je moj mozak bio dekocentrisan i imala sam ono što mi se činilo kao električni šok na levoj strani. Ali nijedan od ovih razloga mi nije delovao dovoljno ozbiljno da bi se proverio, pa sam ih ostavila tako devet meseci.

Odjednom preko noći, električni šokovi su se pojačali na mom levom torzu i počela sam da imam bol u grudima. Rak dojke je bila prva stvar koja mi je pala na pamet, ali pre nego što sam mogla da zakažem sastanak kako bih ga pregledala, moje zdravlje je krenulo nizbrdo.

Jedno jutro sam se probudila, osećajući se užasno - super umorna,s bolom u leđima, i bila sam baš izmučena - ali sam ipak otišla na posao. Kada sam stigala tamo, rekala sam svom kolegi kako se osećam,govoreći da imam osećaj kao da mi grudi pucaju. Odmah je rekao: "To zvuči kao srčani udar."

Foto: Profimedia/Corbis

"Mislila sam da je lud. Imala sam samo 37 godina, nisam imala prekomernu težinu, nisam imala začepljene arterije, bila sam veoma fit. Ipak, on je insistirao da me odvede u bolnicu. Kad smo stigli tamo, imala sam srčani udar u punoj snazi u čekaonici hitne pomoći.

Tokom svih ovih dešavanja nikada nisam pomislila: "To je to, imam srčani udar." Osećala sam se jadno i znala sam da nešto nije u redu. Gledajući unazad, shvatam da sam previdela jedan ogroman faktor rizika: moju porodičnu istoriju bolesti srca. Nakon srčanog udara, saznala sam da su skoro svi sa strane moje majke imali bolest srca u ranim godinama. Moj deda je takođe imao srčani udar u 37. godini.

Celo iskustvo je bilo zastrašujuće i još uvek imam strašno sećanje na njega. Ali na neki način, to je bio stvarno dobar poziv za buđenje. Sada kada znam svoje rizike, mogu biti bolje pripremljena. Uzimam lekove za srce i aspirin za bebe. Vratila sam se na moj omiljeni sport - penjanje po stenama - ali svakako moram upozoriti sve da pitaju svoje roditelje o njihovoj istoriji bolesti srca. "

5. Mislila sam da imam napad panike-Molli Schroeder, 28

Imala sam samo 21 godinu kada sam imala srčani udar. Bila sam u svom stanu sa cimerima, spremala se da odem na fudbalsku utakmicu kada sam postala anksiozna. Moja majka je umrla šest nedelja ranije (od srčanih oboljenja!), A ja sam još uvek jako tugovala zbog gubitka.

"Svaki put kad bih udahnula, grudi bi me bolele, kao i kada bih izdahnula. Nakon nekoliko minuta, bol u grudima je rastao sve dok mi se nije bio tako čudan kao da neko ubada moje srce. To nije bio najjači bol u mom životu, ali je bilo krajnje neprijatno, osetila sam se slabašnom i omamljenom, bila sam hladna, ali sam se znojila i mučio me je sve to.

Najčudniji osećaj je bio taj da su mi ručni zglobovi utrnuli - skoro kao da su mi ruke bile umrtvljene, ali bol  je bio fokusiran na moje zglobove. Nije bilo važno da li sedim ili stojim. Bol i čudna osećanja nisu nestala. Tada sam znala da nešto nije u redu.

Otišla sam u bolnicu gde su doktori otkrili krvni ugrušak koji delimično blokira jednu od mojih arterija, što je izazvalo srčani udar. Uspeli su razbiti ugrušak lekovima, pa mi nije trebala operacija.

Danas imam samo dva ograničenja: više mi nije dozvoljeno da učestvujem u kontaktnim sportovima (kao što je fudbal) kako bih sprečila pokretanje ugruška ili formaciju od povrede, a ja bih trebala držati puls ispod 170 otkucaja po minuta kao predostrožnost da ne napregnem srce.

Moja mama je imala samo 58 godina kad je umrla i još uvek mi nedostaje svaki dan. Sećanje na nju me podseća zašto je zdravlje srca toliko važno, čak i kod mladih, naizgled zdravih žena.

(Telegraf.rs/www.prevention.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    1. april 2019 | 13:39

    Juce mi se dogodilo slicno pala sam na pod i kao da me nesto uradi sva se tresem ne znam dali moze biti opasno

  • marjanovic.veljkovi@gmail.com

    11. oktobar 2019 | 11:24

    Ja imam 14 godina, i osecao sam kao strjom da me neko pritiska u levoj strani grudi , ali se ne obazirem na to, nadam se da nije nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA