≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 načina na koje štitna žlezda menja izgled vašeg tela

Vreme čitanja: oko 2 min.

Verovatno ste svesni da vaše telo radi kao mašina - ako je jedan deo isključen, onda, čitava stvar može da počne da ima problema

  • 0

Štitna žlezda, mala žlezda u vratu kontroliše vaš metabolizam i reguliše vaše telesne funkcije. Ukoliko ona ne radi kako treba celokupno zdravlje vašeg organizma može da bude ugroženo.

Većinu vremena ne primećujete da vaša štitna žlezda uopšte radi. Ali kada počne neispravno da radi, kada ne oslobađa dovoljno hormona ili kada oslobađa previše onda postaje neprijatno. To može da utiče na bilo koji deo vašeg tela: vaše oči, vašu kožu, vaše ruke, itd.

Simptomi bolesti štitne žlezde mogu da odražavaju simptome drugih problema.

- Simptomi variraju od osobe do osobe i mogu da se pojave iznenada ili vrlo postepeno, tako da ih je teško otkriti - kaže dr Valentina Rodriguez, endokrinolog.

Zato je veoma važno da brzo reagujete  ako primetite bilo koji od sledećih simptoma.

Vaša kosa se stanjuje

Foto: Pixabay.com

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, vaš dermatolog bi mogao da bude prvi doktor koji je primetio znakove bolesti štitne žlezde jer se mnogi znakovi i simptomi pojavljuju na vašoj koži, kosi i noktima.

Oba stanja - hipotireoza i hipertireoza - mogu da dovedu do slabljenja kose. Vaše obrve mogu da budu posebno pogođene - obrve koje su tanke duž spoljnih ivica mogu biti znak hipotireoze.

Na nogama, rukama i drugim mestima možete da imate manje dlaka, ili da li je vaša kosa postala gruba, tupa, suva i da se lako lomi.

Suve oči koje izgledaju otečeno

Foto: Pixabay.com

Dok suve, iritirane oči mogu da budu simptom i hipertireoze i hipotireoze, isturene oči mogu biti znak  autoimunog poremećaja koji uzrokuje hipertireoidizam. To se dešava kada su kapci povučeni nazad iza oka, . Uz ispupčene oči, Bazedovljebva bolest može da izazove i dvostruki vid i oticanje.

Vaši mišići su slabi

Foto: Pixabay.com

Hipotireoza i hipertireoza mogu da dovedu do toga da u mišićima osećate slabost ili ukočenost. Ali, zbog toga što se simptomi štitne žlezde razvijaju sporo, mnogi ljudi ne primećuju bolove ili slabost mišića odmah, ili misle da je tipičan bol koji dolazi zbog starenja. Proverite sa svojim doktorom ako se ovako osećate.

Osećate se slabo

Foto: Shutterstock

Hipotireoza može da bude povezana sa poteškoćama u koncentraciji ili sa depresijom, dok hipertireoza može dovesti do anksioznosti. Oba poremećaja mogu vas ostaviti izvan kontrole mentalno i emocionalno, tako da je važno potražiti tretman mentalnog zdravlja, zajedno sa medicinskim tretmanom.

Noge i članci su natečeni

Foto: flickr/Glen Bowman

Budući da hipotireoza može da uzrokoje usporavanje procesa u telu, to može da dovede do zadržavanja vode, koja se obično pojavljuje u vašem donjem delu tela - kukovima, kolenima, člancima i stopalima - zbog gravitacije.

Vaš vrat je otečen

Foto: Profimedia, Telegraf

Ako vam je vrat mnogo otečen, može biti uzrokovan gušavošću, koja je u osnovi termin za abnormalno uvećanu štitnu žlezdu. Posetite doktora ako vam je vrat otečen.

Vaša težina se u poslednje vreme drastično promenila

Sa hipotireozom, vaš metabolizam se usporava, što znači da možete da dobjete na težini. Može da se desi suprotno sa hipertireozom. Dok mnoge žene vide gubitak težine kao dobru stvar, neophodno je da se leči, bez obzira na vrstu fluktuacije težine koju primetite. Bez lečenja, bilo koje stanje štitne žlezde može da bude izuzetno teško za organizam, posebno za srce.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA