≫ 

7 potpuno prirodnih načina da očistite svoja pluća

Pušači i oni koji su na zagađenom vazduhu sada mogu da odahnu, jer postoji način da pomognu sebi

  • 2

Tehnike čišćenja pluća na prirodan način su važne za one koji puše, koji su na zagađenom vazduhu, ali i za asmatičare i druge pacijente koji boluju od plućnih bolesti.

Očuvanje zdravlja pluća je važno za ukupno zdravlje organizma. Zbog toga je važno ovom organu pomoći da se očisti na potpuno prirodan način.

Naime, pluća počinju proces prečišćavanja onog trenutka kada se stopira izloženost nekoj štetnoj materiji. Sluz se sakuplja oko iritansa i na taj način se pluća štite. Važe je samo da izbacite sluz napolje i da pročistite u potpunosti sve disajne puteve.

Ovih sedam tehnika će vam pomoći.

Terapija parom

Ova taerapija ili inhalacija uključuje udisanje vodene pare da bi se otvorili dišni putevi i pomoglo plućima da izbace sluz.

Osobe sa plućnim bolestima mogu da primete da se simptomi pogoršavaju na hladnom ili suvom vazduhu. Ovakav vazduh može da isuši sluzokožu dišnih puteva i ograničiti protok krvi. Nasuprot tome, para dodaje toplinu i vlagu vazduhu, što može da poboljša disanje i da pomogne da se otkravi sluz unutar disajnih puteva i pluća.

Udisanje vodene pare može da pruži trenutnu pomoć i da omogući ljudima da lakše dišu.

Foto: Profimedia

Malo istraživanje koje je obuhvatilo 16 muškaraca sa hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (stanje pluća koje otežava disanje), otkrilo je da je terapija maskom na paru dovela do značajno niže stope srčanih otkucaja i respiratornih stopa od terapije bez maske.

Međutim, učesnici nisu prijavili trajna poboljšanja u njihovoj respiratornoj funkciji. Ova terapija može biti efikasno privremeno rešenje, ali istraživači moraju da urade više istraživanja pre nego što u potpunosti prikažu prednosti terapije parom po zdravlje pluća.

Kontolisani kašalj

Kašalj je način prirodnog izbacivanja toksina iz organizma koji je zarobljen u sluzi. Kontrolisani kašalj otpušta višak sluzi iz pluća, šaljući ga kroz disajne puteve.

Lekari preporučuju da osobe sa hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću izvedu ovu vežbu kako bi mogli da očiste pluća.

Evo kako da kontrolisano kašljete

- sedite na stolicu sa opuštenim ramenima, držeći obe noge ravno na podu;

- preklopite ruke preko stomaka;

Simptomi raka pluća na koje morate da obratite pažnju Foto-ilustracija: Profimedia

- polako udahnite kroz nos;

- polako izdahnite dok se naginjete napred, gurajući ruke u stomak;

- kašljati 2 ili 3 puta dok izdišete, držeći usta lagano otvorenim;

- polako udahnite kroz nos;

- odmorite i ponovite po potrebi;

Dreniranje sluzi iz pluća

Ova terapija uključuje ležanje u različitim pozama kako bi se po sistemu gravitacije izbacila sluz.

Tehnike dreniranja su različite u odnosu na pozu ležanja.

Na leđima:

- Lezite na pod ili u krevet. Postavite jastuke ispod bokova da biste bili sigurni da je grudni koš niži od bokova. Polako udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Svaki izdisaj treba da traje dva puta duže od udisaja, koji se zove disanje 1:2. Nastavite nekoliko minuta.

Na strani:

- Lezite na jednoj strani, odmarajući glavu na ruci ili jastuku. Postavite jastuke ispod bokova. Vežbajte princip disanja 1:2. Nastavite nekoliko minuta. Ponovite na drugoj strani.

Na stomaku:

- Stavite hrpu jastuka na pod. Lezite stomakom preko jastuka. Ne zaboravite da kukove držite iznad grudi. Sklopite ruke ispod glave za podršku. Vežbajte princip disanja 1:2. Nastavite nekoliko minuta.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Vežbanje

Redovno vežbanje može da poboljša fizičko i mentalno zdravlje ljudi, a smanjuje rizik od mnogih zdravstvenih stanja, uključujući i moždani udar i srčane bolesti. Vežbanje prisiljava mišiće da rade više, što povećava brzinu disanja u telu, a ovo rezultira uklanjanjem viška ugljen-dioksida koji telo proizvodi.

Organizam će početi da se prilagođava kako bi ispunio zahteve redovnog vežbanja. Mišići će naučiti da efikasnije koriste kiseonik i proizvode manje ugljen-dioksida.

Iako vežbanje može da bude teže za ljude sa hroničnim plućnim bolestima, ove osobe takođe mogu da imaju i korist od redovnih vežbi. Osobe koje imaju hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, cističnu fibrozu ili astmu trebalo bi  da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom pre nego što započnu novi režim vežbanja.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži mnogo antioksidanasa koji mogu da pomognu u smanjenju upale pluća. Ova jedinjenja čak mogu da zaštite plućno tkivo od štetnih efekata udisanja dima.

Nedavna studija koja je obuhvatila više od 1.000 odraslih osoba u Koreji potvrdila je da su ljudi koji piju najmanje 2 šoljice zelenog čaja dnevno imali bolju funkciju pluća od onih koji nisu pili zeleni čaj uopšte.

Foto-ilustracija: Profimedia

Antizapaljenska hrana

Upala dišnih puteva može da oteža disanje i da prouzrokuje da osećate težinu i zapušenje pluća. Jedenje antiinflamatornih namirnica može smanjiti upalu kako bi se ublažili ovi simptomi.

Hrana koja pomaže u borbi protiv zapaljenja uključuje kurkumu, zeleno povrće, trešnje, borovnice, masline, orahe i slično.

Udaranje u grudi

Udaranje u grudi je još jedan efikasan način za uklanjanje viška sluzi iz pluća. Zdravstveni radnik ili respiratorni terapeut će upotrebiti stisnutu ruku da ritmički dodiruje zid grudnog koša kako bi uklonio zarobljenu sluz iz pluća.

Kombinovanje udaranja u grudi i dreniranja može da pomogne da se očiste disajni putevi potpuno.

(Telegraf.rs / medicalnewstoday.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZA

    9. mart 2019 | 09:09

    Kako da nepušači očiste pluća i telo od materija koje udišu a kojih ima u nečistom vazduhu,počev od prašine i isparenja svih vrsta ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA