≫ 

Ovaj prost test pokazaće da li imate grip ili prehladu

Svi smo imali takav slučaj. Probudili smo se ujutro i ustali bolesni. Kijavica, bolovi u mišićima, bol u grlu, glavobolja, groznica. Da li je to samo prehlada ili može biti i grip?

  • 3

Znaci i simptomi prehlade i gripa se razlikuju od bolesnika do bolesnika, a svi su blagi. Inkubacioni period za prehladu je kratak i većinom traje od 2 do 5 dana.

Simptomi prehlade:

- Ssekret iz nosa koji može biti gnojan

- Začepljenje nosa

- Kašalj

- Bolno grebanje i peckanje u ždrelu

Za razliku od dijagnoze obične prehlade, grip se često dijagnostifikuje na osnovu kombinacije simptoma, koje prati visoka temperatura. Takođe, odmah bi trebalo da odete kod doktora da vam kaže o čemu se tačno radi.

Simptomi gripa:

- Groznica

- Umor / iscrpljenost

- Kašalj

- Bolovi u telu

- Glavobolja

- Temperatura

Dijagnoza

Ako je aktivnost gripa visoka u vašoj okolini i imate mnoge simptome koji ukazuju na to, vaš doktor ga može dijagnostikovati brzo. Postoje mnogi virusi koji izazivaju slične simptome kao grip.  Ako vaša bolest nije uzrokovana virusom, antibiotici vam neće pomoći. Zato je jako bitno da konsultujete doktora.

Testiranje gripa

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/renjith krishnan, sxc.hu/CELALTEBER

Kako bismo bili sigurni da li imamo grip ili prehladu možemo da uradimo test na grip za koji malo ko zna. Obično se radi kod dece koja su bolesna, pa ih pedijatri šalju da daju bris.

Odraslima obično daju dijagnozu na osnovu simptoma, ali su simptomi prehlade i gripa jako slični, pa je dobro da se zna da ovaj test može da se uradi i na sopstvenu inicijativu u privatnoj laboratoriji gde košta do 500 din.

Testovi mogu biti izvedeni i od strane specijalizovanih laboratorija i mogu odrediti koji tip virusa gripa (kao što je H1N1) uzrokuje bolest tokom sezone. Ovi testovi pomažu istraživačima da odrede koji tipovi gripa cirkulišu u datoj oblasti. Oni su korisni za javne zdravstvene službenike zato što im pomažu da vide ozbiljnost gripa, kako najbolje lečiti određenu vrstu i pomoći će im da planiraju buduće vakcine protiv gripa. Međutim, ovi testovi traju dugo i ne koriste se za dijagnostikovanje i određivanje lečenja pojedinca.

Tretman

U zavisnosti od toga koliko dugo ste bolesni i koliko rizikujete od komplikacija, možda ćete dobiti antibiotike na osnovu kliničkih simptoma i faktora rizika.

Ako vaš lekar odluči da antibiotici nisu odgovarajući za vas, još uvek imate nekoliko mogućnosti lečenja. Možete da koristite  lekove kako biste se privremeno oslobodili simptoma. Odmor i konzumiranje tečnosti je posebno važno kada imate grip.

(Telegraf.rs/I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamiflu

    26. februar 2019 | 12:39

    Tamiflu je jedini lek koji pomaze da se ublaze simptomi gripa. Antibiotici se ne trebaju uzimati na osnovu odokativne metode. Jedino ako bris pokaze da postoji prisustvo bakterija u grlu ili nosu. Na zalost, u Srbiji se na rezultate tih testova ceka danima... u svetu se rezultat testa na grip dobija za 10 minuta. Vazno je odmah odreagovati. Drzava mora ulagati u bolju i brzu dijagnostiku.

  • Perica

    26. februar 2019 | 12:54

    Grip i prehlada je isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA