Ovo jeftino povrće može da smanji šanse da obolite od raka creva, dojke i prostate

Ishrana može da utiče na naš organizam i učini nas imunim na neke bolesti

  • 1

Još od davnina se zna za lekovita dejstva crnog i belog luka, ali i praziluka, a danas sve više lekara predlaže njihovu upotrebu kako bismo sprečili rak.

Crni i beli luk, vlašac i praziluk drastično smanjuju rizik od raka creva. Istraživanje pokazuje da jedan malo luk dnevno može da spreči bolest. Istraživanje u kome je učestvovalo više od 1.600 žena i muškaraca pokazalo je da oni sa većim unosom luka imaju 79 odsto manje šanse da razviju rak creva od onih koji su jeli manje luka.

Jedite luk ukoliko želite da budete zdravi. Foto: pixabay.com

Bioaktivne supstance u ovom povrću pružaju zaštitu od raka dojke i prostate. Autor istraživanja doktor Zi Li istakao je da što više ovog povrća konzumirate, bolje ste zaštićeni.

Otkriveno je da ukoliko jedete najmanje 15 kilograma ovog povrća godišnje smanjujete rizik od raka creva. To znači da svakoga dana trebate da pojedete jedan luk srednje veličine.

Studija je objavljena u onkološkom žurnalu Asia Pacific u kome je 833 pacijenata popunjavalo upitnike o svom zdravlju i navikama. Ono šta je doktor Li naročito naglasio jeste da kuvanje ubija hranljive i zdrave materije u luku i da j esveži beli luk imao najbolji efekat.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    22. februar 2019 | 13:13

    Pa ja ni jedno povrće ne jedem kuvano, samo živo. Drugo je kao začin, odnosno dodatak jelima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA