Žene koje žele da poboljšaju svoje zdravlje treba češće da izlaze u provod sa drugaricama

Imamo razlog više za vas da razmislite o izlasku sa prijateljicama još večeras

  • 3

Kako bi poboljšale svoje zdravlje, ženama se preporučuje da bar dva puta nedeljno izađu u provod sa prijateljicama.

Robin Dunbar psiholog i autor istraživanja rekao je da je opšte zdravlje žene mnogo bolje ako se ona dva puta nedeljno sastaje sa svojim prijateljicama na piću ili trač partiji.

Izlazak i trač partija sa drugaricama mogu da budu dobri po vaše zdravlje. Foto-ilustracija: Foter/CEBImagery.com

- Dva puta nedeljno je vreme koje izdvajamo jer toliko imamo da posvetimo porodici i prijateljima. Takvo druženje je važno za oba pola, jer pozitivno utiče na njihovo zdravlje, kako fizičko tako i emotivno, rekao je Dunbar.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smeh, prepričavajući šale i razgovarajući o svojim suparnicama. Sve to ima zdrave prednosti jer ubrzava vreme oporavka od bolesti, jača njihov imuni sistem, smanjuje nivo anksioznosti i čini ih boljim osobama.

Družite se sa porodicom i prijateljicama što češće. Foto-ilustracija: Profimedia

Ono što su istraživači primetili jeste da samo dve od pet žena jednom nedeljno izlaze s prijateljicama, a još manje kada imaju porodicu. Žene u proseku posvećuju malo vremena negovanju prijateljskih odnosa.

Psihološkinja Alisa Rubi Baš ističe da redovna ženska druženja povećavaju serotonin i oksitocin i podseća da to potvrđuju i studije sprovedene na Stenfordu i UCLA-i. Takođe, što je žena starija, to je održavanje prijateljskih veza važnije.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    23. februar 2019 | 16:37

    Zavisi ko šta razume pod širokim pojamom provod, ni ja nemam vremena baš svaki vikend za druzenje sa drugaricama jer slobodno vreme je danas zaista veliki luksus.Ali kad se nadje vreme izlazimo u grad na kafu , pozorište , diskoteka , bioskop izlozbe itd vazno da se provodi vreme zajedno .

  • Zo

    23. februar 2019 | 21:15

    Ma da bre, super savet za razvod braka.

  • Vgd

    23. februar 2019 | 13:42

    U prevodu treba te se sexsati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA