≫ 

Ovo su najzdravije nacije na svetu za 2019 - pogledajte gde se nalazi Srbija na toj listi

Iznenadićete se kada čujete koji je najzdraviji narod na svetu

  • 7

Koliko god da vas to čudi, najzdravijom nacijom je proglašena Španija i to nije slučajno. Evo koje su još zdrave nacije, a ko ne bi mogao time da se pohvali.

Na osnovu istraživanja "Bloomberg Healthiest Country Index" koje je obuhvatilo 169 razvijenih zemalja sveta, došlo se do podatka da je Španija nacija sa najzdravijim stanovništvom.

Španija je od početka ovog projekta 2017. godine bil ameđu vodećih deset naroda po zdravlju, odnosno ako ćemo precizno, bila je šesta na rang listi. Sada je pretekla Italiju i 2019. godine je proglašena za najzdraviju naciju.

Od Evropskih naroda u prvih deset se našao Island (treće mesto), Švacarska (peta), Švedska (šesta) i Norveška (deveta).

Japan je najzdravija azijska nacija i u odnosu na 2017. godinu popela se za tri pozicije na ukupnoj rang listi. Naime, Japan je četvti. Singapur je osmi.

Australija i Izrael dele deseto mesto.

Kako se dolazi do ovih rezultata?

Najvažniji parametri koji su Španiju smestili na prvo mesto su način ishrane  i vežbanja. Iako Španci ne deluju kao narod koji mnogo vodi računa o zdravom životu, ispostavilo se da to nije činjenica.

Od loših navika uzeti su u obzir konzumiranje alkohola i cigareta, kao i kolikčina i kvalitet sna.

Ono što je najvažniji faktor su naravno zdravstveni kartoni stanovništva i registrovane bolesti tokom istraživanja. Merio se i prosečan život stanovnika.

Printskrin: World health organisation

Ishrana

Naučnici smatraju da je mediteransko podneblje posebno povoljno za zdravu ishranu koja uključuje sveže namoirnice. Postoji i takozvana mediteranska dijeta koja je zasnovana na unošenju proteina i zasićenih masti.

Istraživanje rađeno na univerzitetu "Navarra Medical School" je dokazalo da pravilan unos proteina koji se ne talože u krvi u vidu masnoća već se direktno pretvaraju u energiju poboljšava metabolizam i omogućava telu da se praavilno razvija, što je za Špance baš karakteristično.

Primećuje se i da razvijenije zemlje poput SAD-a i Kine nisu među vodećima, jer se njihov princip života ne smatra zdravim, šta više.

Srbija

Srbija se nalazi na 55. mestu što je u prvoj polovini tabele, ali to ne bi trebalo da nas zadovolji.

Naime, kao nacija se ne hranimo dovoljno zdravo i ne naprežemo tela pri fizičkoj aktivnosti. Ali zbog genetike i metabolizma ne spadamo u debele nacije.

Međutim, zdravlje uključuje pre svega odsustvo bolesti, što kod nas nije dobar parametar, jer su srčana i kardiovaskularna oboljenja u porastu kao i karcinom.

Ispred nas su skoro sve zemlje regiona i to je ono što zastrašuje.

VIDEO: Da li prdež može da produži život?

(Telegraf.rs / bloomberg.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    25. februar 2019 | 16:51

    Ishrana, a stres sto nam ovi svaki dan serviraju?

  • Jeretik

    25. februar 2019 | 18:01

    Otkud mi među najrazvijenijim zemljama, i drugo, podatke za ove liste mora da šalje naš zavod za "statistiku ", poznat po proseku.

  • .

    25. februar 2019 | 21:41

    Faktor stresa i preterivanje u svemu i svacemu nas je dovelo do 55.mesta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA