≫ 

5 bizarnih stvari koje je svako od nas uradio i pre nego što je bio rođen

Dok smo u materici sa nama se dešavaju čudesne stvari

  • 0

Kao da trudnoća nije sama po sebi predivna prirodna stvar, tokom boravka bebe u materici dešavaju se čudesne stvari.

Tokom 40 nedelja i malo više koliko treba vremena da se beba u stomaku u potpunosti razvije i spremi za dolazak na svet, dešavaju se neke čudne stvari sa njom. Zanimljive face, šutiranje i pomeranje do ispuštanje gasova su samo deo toga. Ovo su samo neke od najneobičnijih koje sve nas ostavljaju u čudu.

Zaposeli ste telo vaše majke

Trudnoća je čudesna. Foto: Profimedia

Nedelju dana nakon začeća, beba se kači za zid materice majke, a nedugo zatim počinje da pozajmljuje od nje sve preko memebrane. Ovo sada sve izgleda kao neki horor film jer dolazi do odumiranja nekih ćelija, a krvni sudovi počinju da se stvaraju u velikoj količini. Krvni sudovi majke su paralisani i preusmereni na bebu i njene potrebe, tak oplacenta započinej da dobija svoj pravi oblik. Preko ovog organa beba dobija sve što joj treba od majke. Istraživanja pokazuju da majke godinam anakon trudnoće i porođaja nose u svom telu ćelije koje im u krvotok ispušta beba.

Raste nam rep

Tek je od pete nedelje moguće da primetimo da će u utrobi da raste beba jer do tada izgleda kao vodozemac. Malo stvorenjce koje je provodnog tela, glave povijene ka repu. Kasnije rep nestaje i ostaje sam odeo kosti koji boli kada padnemo na zadnjicu. Svi embrioni imaju rep, jer vodimo poreklo od istog pretka.

Prsti nastaju odumiranjem velike mase ćelija

U istom momentu kada nastaje rep, male izrasline se pojavljuju na svakoj strani našeg tela koje vremenom postaju ruke i noge. Na početku su svi naši prsti spojeni, ali oko osme nedelje oni se razdvajaju i to usled odumiranja velikog broja ćelija.

Pijemo naš urin

Foto: Pixabay.com

Tokom desete nedelje počinjemo da ispijamo vodu u kojoj se nalazimo i onda je opet izbacujemo iz organizma. Majka je ta koja kao filter prečišćava vodu u kojoj se beba nalazi pa je voda koju pijemo čista. Naši organi moraju da rade svoj posao i vežbaju osnovne funkcije. Tako bubrezi počinju da filtriraju vodu i počinju da stvaraju urin. Tako se pripremamo i z akasniju važnu radnju - ispijanje mleka.

Proizvodimo mnogo nervnih ćelija

Mozak se gradi iznutra ka spolja sloj po sloj. Spoljašnji sloj je odgovoran za najveći broj funkcija mozga. Nerni završeci pružaju se u svim pravcima i služe kao prenosnici u nervnom sistemu. Svaka ćelija mora da se poveže na pravo mesto kako bi mogla da komunicira sa drugim ćelijama, mišićima i nervnim ćelijama. Mnogo nervnih ćelija se zrtvuje kako bi mozak mogao da bude dobar toliko koliko jeste. Iako kreće sa nastankom i razvojem najranije, mozak se najduže razvija i predstavlja životni projekat koji traje dok smo živi.

(Telegraf.rs/sciencefocus.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA