≫ 

Dečak zbog poljupca završio u bolnici: Mogao je da ostane slep! Roditelji, ne činite ove greške

Herpes je izuzetno zarazan i može lako da se prenese

  • 2

Roditelji jednog dečaka primetil isu crvene tačkice na njegovom licu, grudima i rukama za koje se ispostavilo da su opasan herpes.

Mališan je proveo 4 dana u bolnici nakon što je dijagnostikovano da je dobio herpes od takozvanog “smrtonosnog poljupca”.

Njegova majka Lorna Hoj (27) iz Stalforda tvrdi da su im lekari čak dva puta rekli da su njihovi razlozi za brigu neosnovani.

Herpes može da bude opasan po mališane. Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Tek je treći doktor ozbiljno shvatio našu brigu, rekla je.

Kako je pokazao rezultat testiranja, maleni dečak je bio pozitivan na herpes simpleks virus, za koji lekari tvrde da se prenosi preko poljupca zaraženog odraslog čoveka zbog čega je morao da provede 4 dana u bolnici primajući lekove direktno u venu.

Majka četvoro dece je odlučila da podeli svoje iskustvo sa ostalim roditeljima kako bi podigla njihovu svest o herpesu simpleksu koji, ako se brzo ne leči, može da bude fatalan.

Iako se od tada potpuno oporavio, nije jasno kako se zarazio.

- Ljubljenje dece u usta i deljenje pribora za jelo uobičajen je način za prenošenje herpesa jer se širi pljuvačkom. Nikad nisam mislila da će se tako nešto desiti mojoj porodici, rekla je ona.

Kada su primećene crvene mrlje po celom licu, grudima i rukama doktori nisu odmah posumnjali da je herpes. Imao je čireve u ustima i bile su potrebne jake injekcije koje su trebale da spreče infekciju da pređe na oči jer bi u tom slučaju mogao da ostane slep.

- Čula sam da su bebe umirale od herpesa simpleksa, što je strašno i mislim da je jedini razlog zbog kojeg je Kalo preživeo to što je imao manje od dve godine. Nadam se da će naša priča da posluži kao upozorenje drugim roditeljima jer to može svakome da se dogodi, objasnila je majka malog dečaka.

Herpes se najčešće javlja na usnama, ali i na genitalijama. Foto-ilustracija: Profimedia

Kalo je primio intenzivnu terapiju antibiotika direktno u venu bilo mu je bolje. Njegov otac je rekao da se dečak mučio nekoliko dana pre nego su mu postavili dijagnozu što je bilo pravo mučenje i za roditelje koji su ga takvog gledali.

Par koji ima još troje dece Džejdena (8), Kaci (6) i Džensona (4) sada deli Kalove šokantne fotografije iz bolnice koje pokazuju kako se virus proširio po licu.

- Od kako smo došli kući on j esve bolje i bolje. Na licu su mu ostali ožiljci na mestima gde je imao herpes, a želimo da zahvalimo osoblju koje je na ovaj ili onaj način brinulo i Kalou u bolnici, dodala je majka.

Herpes može da bude veoma opasan kod novorođenih beba jer im imunitet nije dovoljno jak da se izbori sa virusom. Manje je verovatno da se veća deca suoče sa ozbiljnim i smrtonosnim komplikacijama jer je njihov imuni sistem malo jači.

Herpes je virus koji uzrokuje čireve koji se najčešće pojavljuju na usnama ili genitalijama. Simptomi se javljaju samo u jednom od 3 slučaja, a kod polovine mladih ljudi koji su zaraženi virusom javljaju se čirevi oko usana. Jedan od osam slučajeva je genitalni herpes.

Čirevi na usnama se najčešće prenose poljupcem zaraženog čoveka, a u početku su plikovi koji svrbe pre nego što puknu ostavljajući za sobom crvenilo i bolno područje oko kraste.

Kod dece treba brzo reagovati. Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Čirevi sunajčešće uzrokovani herpesom tipa 1. Tip 2 uglavnom utiče na genitalije. Ne preporučuje se deljenje pribora za jelo i ličnu higijenu. Oralni seks je uobičajeni način prenosa virusa, a zaraženi može u početku da oseća groznicu i simptome slične gripu.

Herpes se pojavljuje usled stresa ili oslabljenog imuniteta. Zaraženima se prepisuju antivirusni lekovi i preporučuje se hidriranje rana kao bi s ezaustavilo pucanje kraste i svrab.

VIDEO: Dok morbile haraju, važno je znati: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sam

    1. mart 2019 | 15:49

    Verovatno redovno vakcinisan...

  • Boki

    1. mart 2019 | 15:18

    To je vec resen problem Slovacki medicinari su napravili lek za ovo tako da nije strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA