≫ 

Pušači, oprez: Ovu vrstu kašlja nikako ne smete da ignorišete, jer može da bude veoma opasna

Nagomilani sekret u plućima i pri najmanjem naporu može da uzrokuje otežano disanje i kratak dah, zbog čega se pluća dodatno naprežu

  • 10

Sa prof. dr Ivanom Kopitovićem, načelnikom Centra za patofiziologiju disanja iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine, razgovarali smo zbog čega je važno reagovati pravovremeno, kako bi se sprečila upala sluznice i razvoj hroničnog bronhitisa.

  • Šta je pušački kašalj?

Kašalj sa sekretom, koji se teško izbacuje iz disajnih puteva, je bolest koja posebno pogađa populaciju pušača. Jutarnje, često dramatično nakašljavanje i izbacivanje sekreta nagomilanog tokom noći, ponekad su upozorenje da se smanje cigarete ili da se ode na pregled kod odabranog lekara. Gotovo 10% stanovništva u Srbiji ima ove tegobe koje nastaju postupno, i uglavnom se ne prepoznaju kao posebna bolest, već nose epitet ‘pušačkog kašlja’’.

  • Koje grupe pacijenata su takođe ugrožene?

Sa pojavom sezonskih infekcija disajnog sistema, bronhitičari su po nekoliko puta tokom godine “van stroja”. Tada im obično, sem čajeva i sirupa, lekari često, bez potrebe, propišu i antibiotike. No, čak i kada dobiju pumpicu za prekid napada gušenja, koju često ne ispoštuju, problem gustog sekreta i učestalih viroza, pa i težih upala disajnih puteva, ostaje.

U glavi tih bolesnika dominantno je kako se rešiti upornog kašlja i gustog šlajma, koji im otežava disanje i normalno dnevno funkcionisanje.

Prof. dr Ivan Kopitović, foto: promo
  • Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva?

PropoMucil® 600 je prirodni preparat koji sadrži dve komponente (propolis i N-acetilcistein) koji udruženo imaju uzajamno-pojačavajući (sinergistički) efekat, na eliminaciju sekreta. Smanjenjem gustine sekreta, odnosno razređivanjem, ubrzava se njegovo izbacivanje iz disajnih puteva.

Dugotrajnom primenom PropoMucil® 600 kesica, dodatno se razlažu bakterijski biofilmovi, čime se smanjuju svi štetni efekti upale sluznice disajnih puteva, i sprečavaju teža pogoršanja hroničnog bronhitisa (tzv. egzacerbacije). Pluća se čiste i olakšava se disanje.

  • Zbog čega preporučujete PropoMucil®?

PropoMucil® 600 ima snažno antioksidativno i antimikrobno dejstvo, pa pomaže u borbi protiv štetnih radikala i patogena. To je važno u prevenciji pogoršanja zapaljenja pluća. Preporučujem svakodnevnu primenu PropoMucil® 600 kao dobru zaštitu disajnih puteva, naročito kod aktivnih pušača.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BRONHITIS

    7. mart 2019 | 19:57

    Nikada nisam pusio a imam hronicni bronhitis.Imam 64 godine i placam neodgovornost moje majke koja je pusila u toku trudnoce a kao dete bio sam pasivni pusac u kuci u kojoj se cigareta nije gasila.Zivim na Kipru ali ove zimske sezone 3 meseca sam imao strasne napade kaslja.Kcerka je takodjer nasledila bronhitis.Eto pouke za trudnice i roditelje kako treba da zastite decu.

  • Nenad

    7. mart 2019 | 10:58

    Meni je ovo nije pomoglo...Još sam više kasljao

  • Petar

    7. mart 2019 | 12:13

    Prestani da pusis, Jasam prestao pre 28 g i ne kasjlem nabojl lek i usteda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA