≫ 

Mesecima se borila protiv paralize, a kada je napokon prohodala - život joj je priredio najokrutnije moguće iznenađenje (VIDEO)

Sudbina je pokazala koliko nekada može da bude okrutna

  • 0

Džejd Almond iz Abrama u Mančesteru (16) bila je prisiljena da dovrši naporan sedmomesečni program rehabilitacije nakon što je u sjulu dobila udarac u glavu nakon čega su joj u bolnici dijagnostifikovali funkcionalni neurološki poremećaj (FND).

Stanje joj je oduzelo sposobnost hodanja, ali je bivša golmanka fudbalskog kluba Wigan Athletic Ladies odlučila da krene na brojne privatne fiziološke tretmane, koje je porodica platila 14.500 funti, kako bi što pre stala na noge.

Naporan rad joj se siplatio i pre tri nedelje su joj se ostvarili snovi - napokon je završila lečenje, prilikom kojeg je snimila i video koji prikazuje kako uzbuđeno trči gore-dole po stepenicama prvi put nakon skoro osam meseci.

Samo par sati kasnije, njena sreća se pretvorila u očaj i tugu. Te večeri, kada se s mamom, sestrom i dve prijateljice autom vraćala kući, udario ih je drugi auto.

Uticaj sudara i još jedan udarac u glavu uzrokovali su povratak simptoma funkcionalnog neurološkog poremećaja, koji su ovog puta bili puno ozbiljniji, ostavljajući je slabom poput tek rođene bebe. Zbog nesreće Džejd je ostala delimično paralizovana i nesposobna da sama sedi.

Džejd sada još jednom mora da se suoči s teškom i dugotrajnom rehabilitacijom koja košta hiljade funti, kako bi još jednom, čak treći put, naučila da hoda.

Njen zdravstveni problem zbog kog mozak gubi sposobnost komuniciranja s delovima tela kao što su ruke i noge, možda je uzrokovao prvi udarac u glavu koji je zadobila, ali doktori ne znaju puno o ovom stanju i ne znaju šta da očekuju.

- To je srceparajuće. Biti u ovom položaju znajući da je sav moj naporan rad bio uzaludan. Nakon tretmana sam bila prilično normalna. Mogla sam da trčim, plešem i ponovo igram fudbal. Prešla sam 80 posto puta do potpunog ozdravljenja, imala sam samo mali tremor u nozi - izjavila je Džejd.

Posle sudara njeno stanje je gore nego ikad, jer sada utiče na celo telo. Porodica tvrdi da se žena koja je vozila auto koji ih je udario naginjala i pokušavala da pokupi kokice s poda auta. Zbog sile udarca Džejd je čak dva puta udarila glavom u auto dok se on okretao.

Nakon što su stali, Džejd je videla da joj prijateljica krvari pa je krenula da je uteši. Posegnula je za njom i shvatila da joj se ruka ne miče. Probala je da izađe iz auta, ali noge su joj popustile, a od pada ju je spasila majka koja ju je u zadnji tren ulovila.

- Na dan kad sam otpuštena iz bolnice svi smo bili tako srećni. Te sam večeri nameravala da odem na kurs plesa i bila sam jako uzbuđena. U autu je svirala muzika, pevali smo i dobro se zabavljali. Sećam se da sam pričala s prijateljicom kad se drugi auto zabio u nas, bila sam okrenuta prema njoj, na levo. Prvo što sam primetila je da su joj krvava leđa. Htela sam da je utešim, ali moja ruka se nije pomerala. Ostala sam zbunjena. Levom rukom sam mogla da upravljamo, ali desnom - ništa. Pokušala sam da ustanem i izađem iz auta, ali sam počela da padam, a mama me uhvatila u poslednjem trenutku - prepričala je Džejd šta se dešavalo u autu u trenucima nakon sudara..

- U bolnici sam samo sedela i nisam mogla da se pomerim, mama mi je lupkala po nozi, ali ništa nisam osećala. Bila sam tako uplašena i počela sam da paničim jer nikada pre nisam imala takve simptome. Mislila sam si kako se FND vratio, ali nikad nisam imala takve simptome - dodala je.

- Ko bi uopšte mogao da pomisli da ćese ovako nešto dogoditi na dan kada sam izašla iz bolnice? Bila sam potpuno slomljena time što je sav moj uloženi trud bio uzaludan - objasnila je Džejd.

Fotografije snimljene nakon automobilske nesreće pokazuju kako Džejd ne može da sedi bez nadzora i prisiljena je da se oslanja na pomoć svoje mame Mišel.

- Moja desna ruka, od lakta prema dole je potpuno paralizovana, ništa ne osećam. Obe noge su mi slabe i ukočene, uopšte nemam ravnotežu, čak ne mogu ni uspravno da sedim bez nečije pomoći - ispričala je Džejd..

Ona dodaje kako se oseća kao mala beba, kao da je izgubila svu snagu koju je imala. To je frustrira, jer sve što želi je da ustane se i vratiti se napretku koji je već jednom postigla, umesto da ceo dan leži u krevetu.

- Očajnički želim da se vratim na fizioterapiju jer smo saznali da mi je potrebna intenzivna rehabilitacija. To je ono što mi je potrebno, ali jedino mesto koje je dostupno je skupo. Znam da terapija funkcioniše, a to je vredno bilo koje svote novca - objasnila je Džejd znajući da su tretmani koji su joj potrebni jako skupi i da će njenoj porodici trebati pomoć da prikupi taj novac.

Iako je pred njom duga i teška borba, Džejd ne odustaje. Odlučna je da po treći put prohoda i ponovo vodi normalan život.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA