Recite zbogom prolećnom umoru

Predivno vreme koje nas veseli proteklih dana, a koje će prema prognozama i potrajati, znak je da smo itekako zakoračili u proleće kojem se toliko radujemo. Duži dani, sunčano i toplo vreme, buđenje prirode... puno je razloga zbog kojih treba da se radujemo proleću, ali jedan nam pada na pamet i nikako mu nije mesto na toj listi – prolećni umor

  • 0

Nakon dugog zimskog sna, proleće je vreme kada se naše telo i organizam treba da se probude iz mirovanja, pripremi i prilagodi na sve veće aktivnosti koje nas očekuju u narednim mesecima. I tako se već početkom marta kod mnogih od nas javlja osećaj pojačanog umora koji se proteže još tokom aprila i lagano nestaje dolaskom toplijih dana u maju. Iako ne treba odmah da trčite u ordinaciju jer stručnjaci se slažu da se radi o normalnom i očekivanom procesu koji je karakterističan za sve nas, svakako možete proveriti u apotekama i izabrati prirodne proizvode i dodatke ishrani koji će vam pomoći u borbi sa prolećnim umorom.

Ako ste već ranijih godina sa dolaskom proleća primetili i simptome poput umora, manjka koncentracije, povećane pospanosti čak i tokom dana, razdražljivosti i iscrpljenosti – verovatno vas muči sindrom prolećnog umora.

Pravo je vreme da vam otkrijemo nekoliko vrlo jednostavnih saveta koje možete da počnete da praktikujete već danas i koji će vam pomoći da ove godine kažete zbogom prolećnom umoru.

Iskoristite lepo vreme za izlazak

Sigurno vam je već poznato da će boravak na otvorenom, na dnevnom svetlu i svežem vazduhu, uticati na poboljšanje vašeg raspoloženja zato iskoristite slobodno vreme za šetnju ili još bolje, vožnju biciklom. Zaputite se brdskim biciklom na neku od obližnjih staza u prirodi, zamenite vožnju automobilom ili javnim prevozom vožnjom na gradskom biciklu, a u svoje prolećne avanture povedite i klince koji se mogu voziti sa vama u sedištima ili na svojim, dečijim biciklima.

Biciklizam vam zaista može pomoći da spojite prijatno sa korisnim, da napravite nešto dobro za svoje zdravlje i da pokažete sebi i drugima koliko vožnja na dva točka može biti prijatna, praktična i zdrava.

Redovno vežbanje uticaće na još jedan nepoželjan simptom prolećnog umora – lagan i nepravilan san. Osim što treba da pripazite i prilagodite vreme kada idete na spavanje, a ako vam je dan bio ispunjen aktivnostima, sigurno će vam biti lakše da zaspete i san će biti čvršći i kvalitetniji.

Držite se rutine spavanja, pripazite na svoju ishranu, izbegavajte tešku hranu i alkoholna pića, kreirajte zdrave navike i rezultati neće izostati. Ako se budete pridržavali ovih vrlo jednostavnih saveta i minimalnom prilagođavanju, pomoći ćete svom telu da se bezbolno i brzo prilagodi proleću kako biste puni energije mogli da uživate u mnogima najlepšem delu godine.

Promeni godišnjeg doba prilagodite i navike u ishrani

Pokušajte da negujete zdrave navike i nemojte da preskačete doručak koji vam, ako ga dobro isplanirate, zaista može da vam da ogromne količine potrebne energije. Ovsena kaša, sušeno i sveže voće, orašasti plodovi, jogurt i slična zdrava hrana i piće podići će vam energiju i osigurati dobar početak dana. U ovim mesecima hidratacija je važnija nego ikad, ne zaboravite da je potrebno popiti najmanje 1.5 litre vode na dan. Dostatna količina vode pomoći će telu da se reši nagomilanih toksina, reguliraće probavu i smanjiti osećaj umora.

Kod simptoma prolećnog umora veliku ulogu igra nedostatak vitamina C zato je jedan od najvažnijih koraka koje treba da napravite vezan upravo za vaše navike u ishrani. Preporučuje se da u ishranu uvedete što više namirnica koje obiluju vitaminom C kako biste lakše savladali sve simptome prolećnog umora. Laganija ishrana (u poređenju sa onom zimskom), bogata sezonskim namirnicama i raznim voćem i povrćem pomoći će vam da postignete potrebne nivoe energije. Kako je proleće vrlo intenzivno godišnje doba, nije na odmet da posegnete i za dodatnim unosom vitamina i minerala kao dodataka ishrani.

Osim vitamina C, u borbi sa prolećnim umorom pomoći će vam i magnezijum čije je potrebne količine jako teško dobiti isključivo iz ishrane pa se posebno preporučuje uzimanje magnezijuma kako biste se brže i lakše izborili sa iscrpljenošću, umorom i stresom.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA