≫ 

Uznemirujuće slike pokazuju koliko dugo šteta koju alkohol napravi ostaje na mozgu kada prestanete da pijete

Simptomi mamurluka su kratkotrajni, ali oštećenje od alkohola sve je samo ne kratkog daha

  • 6

Glavobolja, mučnina i umor koji su standardni simptomi mamurluka obično prolaze već narednog dana, ali mozak ipak još uvek oseća efekte opijanja čak i šest nedelja kasnije.

Naučnici su koristili skenere mozgova alkoholičara koji su im pokazali belu masu, deo mozga koji sadrži nerve, koja nastavlja da se menja čak i nedelju dana pošto ste trezni.

Mozak i alkohol Foto: Silvia de Santis

Naučnici sa španskog Instituta za neurologiju i Centralnog Instituta za mentalno zdravlje u Nemačkoj skenirali su mozgove 90 alkoholičara. Iako je poznato da ispijanje alkohola menja način na koji nervi komuniciraju u mozgu, eksperti otkrivaju da se promene nastavljaju čak i kada prestanete da pijete alkohol.

Ispijanje pića čini da se ljudi osećaju srećniji i društveniji, ali preterana upotreba dovodi do oštećenja delova mozga koji kontroliše misli i pokrete. Skeneri pokazuju značajno manje elekrtičnih aktivnosti u mozgu alkoholičara čak i nakon dve nedelje od prestanka.

Promene su i dalje prisutne u mozgi i šest nedelja nakon što ste prestali da pijete alkohol.

Mozak i alkohol Foto: Silvia de Santis

- Do sada niko nije mogao da veruje da i u odstutvu alkohola mozak nastavlja da se menja i oštećuje, izjavio je doktor Santjago Kanals jedan od autora istraživanja.

Dve regije koje su najviše pogođene su hipokampus i prefrontalni korteks. Uspomene, emocije, donošenje odluka i ponašanje su kontrolisani od strane ovih delova mozga pa se tu promene najviše i osećaju.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fil

    5. april 2019 | 17:11

    Moj brat pije 40 godina svaki dan. Nista mu ne fali.

  • šurda

    5. april 2019 | 17:17

    a to me zabole, snimak mozga azijata, daj snimak srpskog karandžije koji je posle majčinog mleka počeo da pije rakiju i jede čvarke, a ne suši i alge.

  • Mlj1228

    5. april 2019 | 19:41

    Svi mi znamo da je alkohol droga i otrov za organizam, ako se koristi u velikim količinama, ali se takođe zna, ma da se malo o tome piše, da jedna čaša crnog vina uz jelo može smanjiti za 30% rizik od kardiaka. Niko ne piše koliko otrova dnevno progutamo u, navodno prirodnoj hrani. U svim mesnim proizvodima, u gotovim jelima, u slatkišima i konzervama, ima toliko začina koji daju ukus proizvodima, da su mnogo više otrovniji nego alkohol. Samo obično veštačko đubrivo sadrži ogroman broj koncerogenih sastojaka, a o raznim pesticidima i da ne govorimo. Ameri pokušavaju da silom uguraju njihov genetski izmenjen kukuruz, koji ne samo što uništava naše i životinjske živote, već i zemljište koje postaje jalovo, ali se i o tome ne sme ništa pisati, jer to su ameri! Žalosno zar ne?!...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA