≫ 

Ako vam se ovo dešava sa očima, onda imate problem sa visokim pritiskom

Podmukle bolesti često ne daju nikakve simptome sve dok situacija ne postane opasna

  • 0

Visoki krvni pritisak obično prolazi bez primetnih simptoma tako da veliki broj ljudi ni ne zna da ga ima, dok on na duge staze može da dovede do problema sa očima i vidom.

Hipertenzija je bolest od koje oboljeva sve više ljudi, ali većina njih ni ne zna da imaju ovu bolest. Kada je pritisak visok duže vreme, može da pokrene neke simptome. Jedan od ozbiljnijih je hipertenzivna retinopatija koja dovodi do problema sa vidom.

Trljanje očiju, umor glavobolja

Foto: Profimedia.com

Kada je pritisak visok, zidovi krvnih sudova u oku se stanjuju, smanjuju se i ograničavaju protok krvi kroz retinu. Vremenom, dolazi do oštećenja krvnih sudova u retini, ograničenja funkcija retine i povećanja pritiska na optički nerv koji vodi do hipertenzivne retinopatije.

Stanje se obično ne uočava dok stanje ne uznapreduje, a kada se desi smanjuje vid, oči otiču, krvni sudovi su oštećeni, a dupli vid se javlja uz glavobolju.

Stručnjaci poručuju da odmah potražite medicinsku pomoć ukoliko vam je pritisak visok i primetite iznenadne promene u vidu. Spuštanjem krvnog pritiska smanjujete rizik od hipertenzije. Kada je krvni pritisak visok, to stanje je poznato kao maligna hipertenzija ili hipertenzivna kriza.

Oftamolog, oftalmolog, pregled očiju, doktor

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Maligna hipertenzija je medicinsko stanje koje zahteva medicinsku pomoć jer može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su infarkt i šlog.

Maligna hipertenzija se javlja kada se krvni pritisak naglo poveća i obično je rezultat toga što se krvni pritisak ne kontroliše na vreme. Maligna hipertenzija praćena je simptomima kao što su krvarenje iz nosa, ozbiljne glavobolje i bol u grudima.

VIDEO: Pre svakog vežbanja obavezno uradite ovaj pregled jer može da vam spasi život

(Telegraf.rs/express.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA