≫ 

Živeo je kao plejboj i izlazio svako veče, a onda je preko noći postao pravi genijalac

Jedna noć je dovoljna da vam se život promeni iz korena

  • 3

Džejmson Pedžet je prodavao posteljinu na Aljasci sve dok se jedne noći nije desilo nešto čudno i on počeo da svuda vidi matematiku.

Njemu je čak i obično pranje zuba svedeno na brojke jer on 16 puta pušta vodu i kvasi četkicu.

Obično pranje zuba za njega je neobično. Foto-ilustracija: Profimedia.com

- Ne znam zašto volim savršene kvadrate. To nije samo savršeni kvadrat, to je četiri puta četiri ili četvorka na kvadrat, ali ih ja prosto volim. Automatski to radim na svemu što vidim, kaže on.

On razume veoma kompleksne koncepte i toliko je opsednut matematikom da ga zovu genijem. Poseduje redak talenat za crtanje ponavljajućih geometrijskih šema poznatih kao fraktali i to rukom. Sve do pre 17 godina on je živeo normalnim životom, koji se svodio na opijanje, žurke, opijanje, jutra sa mamurlukom i onda tako u krug. Jedne večeri je izašao sa drugarima, kada su ga ispred bara napala i opljačkala dva muškarca.

- Jedan od njih me je udario po potiljku i ja sam video bljesak bele svetlosti, kao da me je neko fotografisao. Sledeće što se dogodilo je da sam bio na kolenima, sve se okretalo i nisam znao gde se nalazim ni kako sam tu dospeo, kaže on.

Uspeo je da ode do bolnice teturajući i tu mu je ustanovljen potres mozga i krvarenje iz bubrega. Dali su mu lekove protiv bolova i poslali ga kući. Kada je stigao tamo njegovo ponašanje se promenilo jer je pretrpeo povredu mozga koja može da dovede do opsesivno kompulsivnog poremećaja. U njegovom slučaju to je bio strah od spoljnog sveta, a počeo je da izlazi iz kuće samo da kupi namirnice, stavljajući ćebad i peškire preko prozora.

Počeo je da se plaši bacila, što je imalo posledica i na ćarku kojaje dolazila kod njega usred procesa o starateljstvu sa bivšom ženom.

Njegov mozak radi potpuno drugačije. Foto: Pixabay

- Nacrtao sam bukvalno hilajdu i više krugova, fraktala, svih mogućih oblika. To je bio jedini način da izrazim ono što vidim, rekao je on.

Verovao je da njegovi crteži sadrže “ključ univerzuma” i da su toliko važni da treba da ih nosi svuda sa sobom. Na jednom od putovanja jedan fizičar j evideo njegove crteže. Prepoznao je višu matematiku na crtežima i ohrabrio ga da ode na časove. Došao je do neuronaučnice Berit Brogard sa kojom je u dugim razgovorima došao do zaključka da boluje od sinestezije - perceptivnog fenomena mešanja osećaja, na primer mirisi imaju oblik, boje i zvukove.

Ovo stanje pogađa svega 4 odsto populacije, a uzrokuje ga konekcija između delova mozga koje nema kod drugih ljudi. Neki se rode sa tim, a kod ostalih se pojavi posle traume, alergijske reakcije ili moždanog udara. Istraživanjima je utvrđeno da on ima pristup delovima mozga kojima drugi ljudi nemaju pristupa.

(Telegraf.rs/blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA