Zbog jedne stvari koju mnogi od nas svakodnevno rade doživela je šlog i ostala paralisana

Navika da krckamo vrat, kičmu i prste teško se prevazilazi

  • 0

Krckanje vrata izgleda bezazleno, ali je neretko i razlog ozbiljnih povreda koje mogu da izazovu šlog ili da vas ostave paralisane.

Natali Kunicki koja radi kao medicinska sestra u Londonu gledala je film sa prijateljicom posle izlaska kada je pokušala da istegne vrat i začula užasni zvuk krckanja.

Foto-ilustracija: Profimedia

Isprva je ova 23-godišnja žena nije obraćala pažnju na zvuk, ali kada je 15 minuta kasnije ustala kako bi otišla do toaleta pala je i nije mogla da ustane na noge.

- Moj prijatelj je došao da me podigne. Mislio je da sam pijana, ali ja sam znala da nešto ipak nije u redu, rekla je ona.

Ona je oklevala da pozove Hitnu pomoć kako ne bi njene kolege došle i zatekle je pripitu. Ona je mislila da nije u pitanju šlog, i odlučila je da legne i spava, ali je nakon nekog vremena ipak uputila poziv u pomoć.

Odveli su je u bolnicu ambulantnim kolima i shvatili da nešto ozbiljno nijeu redu sa njom. Nije imala koordinaciju, a otkucaji srca i krvni pritisak bili su opasno visoki.

Doktori su otkrili da joj je pukla vertebralna arterija, glavna arterija u vratu.

- Lekari su mi kasnije rekli da je to što sam istegla vrat dovelo do rupture vertebralne arterije. Bilo je sasvim spontano i to je nešto što se dešava jednom u milion slučajeva, rekla je ona.

Hitno je odvedena na operaciju koja je trajala 3 sata tokom kojih su joj roditelji popravljali arteriju, ali nisu mogli da joj očiste ugrušak koji se nalazio u njenom mozgu.

Foto-ilustracija: Foter/Kevin_Morris

Šlog je ostavio njenu levu stranu tela paralisanom. Vremenom je polako počela da joj se vraća pokretljivost i bila je sposobna opet da hoda, ali ne duže od 5 minuta. Lekari nisu sigurni kada će se ona u potpunosti oporaviti i da li će se potpuno oporaviti.

- Nespretna sam. Ne mogu da zakopčam dugmiće jer mi je to teško. Osećam hladnoću i toplotu, ali se još uvek osećam otupelo i utrnulo. Ljudi moraju da znaju da iako ste mladi možete da doživite šlog. Nisam čak ni pokušavala da krckam moj vrat. Samo sam se pomerila i eto šta se desilo, rekla je ona.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA