I nepušači mogu da dobiju rak pluća, a prvi simptom je ova vrsta kašlja

Kada je karcinom pluća u pitanju ni nepušači nisu zaštićeni

  • 0

Nepušači nisu zaštićeni kada je rizik od raka pluća u pitanju. Naime, veliki je broj oni koji pate od ovog oblika karcinoma, a nikada u životu nisu uvukli dim cigarete u pluća. Evo kako je to moguće.

Debra Montagi (54) je samo jedna u nizu osoba kojima je dijagnostikovan rak pluća, a da nikada nije zapalila cigaretu u životu.

- Prvo što sam rekla doktorima je: "Ja sam nepušač, nikada nisam povukla ni dim!". Svesna sam da je ružno misliti da pušači treba da imaju rak pluća, ali ipak kada neko toliko godina koristi cigarete onda mi je bar jasno kako je dobio ovu bolest. Za nas druge mi nikada neće biti jasno - izjavila je Debra.

Iako je pušenje odgovorno za čak 85 odsto slučajeva oboljevanja od karcinoma pluća, jer se u cigaretama nalazi čak 60 kancerogenih materija, ne znači da neko ko je nepušač ne može da dobije ovo opako oboljenje. Šta više, u poslednje vreme se povećao broj nepušača obolelih od raka pluća, za poslednjih sedam godina se udvostručio.

Foto-ilustracija: Profimedia

Dr Erik Lim je uradio studiju koja je pokazala da gotovo trećina pacijenata koji boluju od ove vrste raka su u stvari nepušači. Kod ovih pacijenata je daleko teže otkriti bolest, jer je poznato da se kao prvi simptom javlja kašalj.

Pušači kašlju i od dima od cigareta, ali isto tako obraćaju pažnju na ovu pojavu. Oni znaju da su u riziku od oboljevanja, i koliko god paradoksalno zvučalo, jvaljaju se na preglede čim porimete promenu u načinu ili intenzitetu kašljanja.

- Kada se pušač javi lekaru zbog kašlja, gotovo u 100 odsto slučajeva bude poslat na rendgen pluća ili na skener. Kada se nepušač obrati lekaru zbog kašlja, uglavnom se smatra da je u pitanju prehlada, pa se onda prvo to leči i tako dolazi do kasne prave dijagnostike, što naravno otežava lečenje - kaže dr Lim.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Zbog srčanih problema u Srbiji godišnje umre 52.000 osoba

Debra je imala jak, uporan kašalj oko 15-tak dana. Opisala ga je kao dubok nadražajni kašalj kad je otišla do doktora. Rečeno joj je da ne može ništa da bude ozbiljno iako se čuje neki šum. Ni sama ne zna zašto je insistirala da joj se urade analize, ali zahvaljujući rendgenskom snimku se ispostavilo da boluje od raka na plućima i da je oboljenje u poodmakloj fazi. Bila je šokirana.

Slična je situacija i sa drugim obolelim nepušačima. Gotovo dok ne dođe do iskašljavanja krvi ne ustanovi se karcinom pluća.

Zbog toga je važno pratiti svoj organizam i reagovati ukoliko kašalj traje više od dve nedelje, ma kakav on bio, jer je to dokaz mminimum da vas nešto iritira, a naravno odmah treba isključiti i opasne bolesti.

Mnogo je uzroka za nastajanje raka pluća, pa čak i kod nepušača, a samo jedan uključuje volatilne organske materije koje se često nalaze u kozmetici.

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA