Na ovoj slici je pravo medicinsko čudo: Naučnici su uspeli da odštampaju prvo 3D srce na svetu (FOTO)

U najavi je pravo medicinsko čudo

  • 1

Odštampano je prvo 3D srce na svetu, a to najavljuje pravo medicinsko čudo. Tehnika će nam nožda jednog dana omogućiti transplantaciju najvažnijeg ljudskog organa.

Grupa naučnika tvrdi da su napravili prvo 3D odštampano srce sa ljudskim tkivom i krvnim žilama, a iako je organ veličine trešnje i ne može da pumpa krv uveravaju da je njegovo stvaranje veliko medicinsko otkriće.

Veruje se da je to prvo srce koje je odštampano sa ćelijama, krvnim žilama i komorama. Iako će srcima trebati više vremena pre nego što budu mogla da pumpaju krv, naučnici se nadaju da će početi da ih koriste u roku od godinu dana.

- Ljudi u prošlosti su uspeli da ispišu 3D strukturu srca, ali ne sa ćelijama ili krvnim žilama. Ovo je prvi put da je neko uspešno osmislio i ispisao celo srce prepuno ćelija, krvnih žila, komora i predkomora - rekao je autor projekta Tal Dvir sa univerziteta u Tel Avivu.

Foto: Profimedia

Odštampano ljudsko srce je veličine zečijeg i može da se steže kao mišić, ali ne može da obavi potpuno pumpanje. Napravljeno je od ćelija koje su umnožene iz uzorka masnog tkiva uzetog od pacijenta. Istraživači su naglasili da je veliki izazov proizvesti dovoljno ćelija da bi moglo da se proizvede čitavo ljudsko srce.

U teoriji, tehnika će jednog dana moći da proizvede novo srce, koristeći reciklirane ćelije iz sopstvenog tela pacijenta, što smanjuje rizik da bude odbačeno.

- Možda će za 10 godina u najboljim bolnicama širom sveta postojati štampači za organe, a ti postupci će se sprovoditi rutinski - rekao je profesor Dvir.

On je dodao da je sigurnije započeti transplantaciju organa koji je manje važan od srca, kao što su slezina, slepo crevo, žučna kesa, bubreg, pa čak i pluća.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    16. april 2019 | 14:05

    Pohvala za svaki korak u napredku medicine .Sto vise ovakvih tekstova bilo bi dobro.Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA