≫ 

Sve trudnice bi trebalo da imaju ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće jer može da otkrije ovu anomaliju kod bebe i spreči hitan carski rez

Neki problemi koje trudnice mogu da imaju mogu da se spreče preventivnim pregledima

  • 1

Žene mogu da budu pošteđene hitnog Carskog reza ako im se tokom trudnoće uradi dodatni ultrazvučni pregled kao preventiva.

Trudnicama se obično radi ultrazvuk između 8. i 14. nedelje, a nakon toga između 18. i 21. nedelje. Eksperti kažu da dodatni ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće može da spreči karlično rađanje deteta.

Foto: Tanjug/AP

Ove bebe koje su se nezgodno okrenule u materici obično dolaze na svet hitnim Carskim rezom koji predstavlja veliki rizik da majka na porođaju iskrvari. Ovaj dodatni ultrazvuk može da pomogne lekarima koji će znati da bebu okrenu ili da isplaniraju Carski rez. Tako lekari uspevaju da otkriju da je 15.000 beba karlično postavljeno i spreče 7 smrti beba.

- Ovi skeneri mogu da budu odrađeni brzo tokom posete lekaru, ali i prenosivim ultrazvukom. To može da bude olakšanje za mnoge majke koje će tako znati kako je beba postavljena i da se ona može okrenuti pre porođaja. Lekari ih mogu poštedeti dodatnog stresa i hitnog Carskog reza, rekao je lekar Aleksandros Moraitis koautor istraživanja na Univerzitetu Kembridž.

Bebe koje su karlično postavljene u opasnosti su da se zaglave u porođajnom kanalu kada porođaj krene i da se tako zaglavljene uguše. Hitan carski rez je jedino rešenje kako bi se spasila beba i majka kojoj preti opasnost od krvarenja.

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Čak 12 od 179 karlično postavljenih beba lekari uspeju da okrenu uz blagi pritisak na stomak majke. Ovakva tehnika može da pomogn epolovini trudnica da se porode prirodno bez hitne operacije.

Jedna od 25 trudnica nosi karlično postavljenu bebu, dok se kod manje od 10 beba okrene u pravilan položaj sama od sebe i to potpuno prirodno.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J....

    18. april 2019 | 00:38

    Porodila mi se i snaja i cerka carskim rezom.indikacija 2 puta pupcanik oko vrata a cerka zbog godina.to je najbezbedniji nacin da se zena porodi.nisu vise mame od istih materijala kao nase mame..bake pa i mi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA