≫ 

Mislio je da ima grip: Par meseci kasnije je jedva jeo i disao

Važno je da na vreme odete kod lekara kako biste dobili pravu dijagnozu

  • 0

Mislio je da ima grip, ali za par meseci je jedva jeo i disao. Mislio je da će umreti, ali kada su mu ustanovili dijagnozu i otkili da pati od gljivičnog oboljenja, ozdravio je za manje od mesec dana.

Ted je u kasnim 40-tim godinama. Imao je povišenu temperaturu, uporni kašalj i malaksalost, pa se obratio lekaru.

U februaru 2017. godine čitave tri nedelje se borio sa bolešću za koju je mislio da je grip. Temperaturu od 38 stepeni Celzijusa je pratila groznica, a sve to je izazivalo malaksalost, pa je u etapama spavao i po osam sati u kontinuitetu. Lekovi koje je uzimao na svoju ruku mu nisu pomagali.

Organizam mu je bio toliko isrpljen da ga je bukvalno naterao da se obrati porodičnom lekaru. Otrkiveni su mu sitni čvorići u ustima i nosu, pa je zbog toga završio u bolnici Sanibruk u Torontu. Lekar je posumnjao na upalu kardiovaskularnog sistema koja izaziva ovakve simptime i rane na koži i sluzokoži.

Sve ovo se dešavalo u aprilu, a samo tri meseca kasnije Tedu se stanje značajno pogoršalo. Kašalj je bio toliko naporan, a telo malaksalo da je jedva mogao da pregura dan na nogama. Izgubio je apetit i jako je smršao. Što je još gore, lezije koje su mu otkrivene su se uvećale i proširile na grlo.

Simptomi raka pluća na koje morate da obratite pažnju Foto-ilustracija: Profimedia

Upućen je na operaciju grla i naložena je biopsija lezija. Dijagnoza je bila granulomatoza vaskulitis, retka autoimuna bolest koja razara gornje disajne puteve. Na rendgenu se pokazala i senaka na njegovim plućima.

Ova bolest pogađa jednog od 25.000 ljudi i obično su to pacijenti između 40. i 50. godine života. Bolest može da zahvati i srce, ali i bubrege.

Iako je ovo obljenje retko i opasno, ukoliko se otkrije na vreme i ispravno leči uspešnost saniranja stanja je 90 odsto.

Nažalost, Ted je i posle dve nedelje uzimanja kortikosteroida koji su trebali da kontrolišu upalu osećao pogoršanje stanja. Lezije su se proširile na kožu ruku, torza, vrata. Toliko su se uvećalu u stima, nosu i grlu da nije mogao da guta, a disanje mu je bio uznemirujuće otežano. Kako je prošlo više šest meseci kako se razboleo, počeo je da gubi nadu da će mu ikada biti bolje.

Poslat je kod dermatologa dr Neila Šera, koji posle samo jednog pregleda pacijenta odmah odbacio vaskulitis kao dijagnozu. Konstatovao je blastomikozu - gljivičnu infekciju koja uglavnom zahvata pluća. Bolest potiče od plesni koja nastanjuje vlažno tlo, pogotovo ako je prekriveno lišćem. Pogađa ljude i životinje koji udišu njene spore.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Do trećeg meseca po infekciji, organizam se ponaša kao da je zaražen virusom gripa. Kada mikroorganizmi dospeju u pluća, bolest postaje razorna, jer dospeva u krvotok.

Ted nije mogao sa sigurnošću da zna gde je pokupio ovu infekciju, a poznato je da ona pogađa jednu do dve osobe na svakih 100.000 ljudi.

- Samo ukoliko ste se ranije sustretali sa ovakvim slučajevima možete odmah da uspostavite dijagnozu. Ali kada vem nije poznato šta ovi mali mikroorganizmi mogu da učine koži i sluzokoži, onda ste u problemu i vi i pacijent - kaže dr Šer.

Na sreću, ovo stanje je izlečivo. Ted je dobio terapiju protiv gljivičnih infekcija koju je koristio mesec dana, posle samo sedam dana je primetio poboljšanje. Ovo dokazuje koliko je važno da se na vreme javite lekaru da bi se dijagnoza što pre uspostavila i da ne bi došlo do komplikacija.

VIDEO: Pojavio se otrovni nakit koji može izazvati razne bolesti pa čak i rak!

(Telegraf.rs / msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA