≫ 

Kako izabrati najbolju stomatološku ordinaciju

Samo u Beogradu postoji više stotina stomatoloških ordinacija. Raspoređene su u svim delovima grada i u prigradskim naseljima. Ako ste u potrazi za stomatologom, kako da izaberete najboljeg za Vas?

  • 2

Činjenica je da naše stomatoloske ordinacije poseduju modernu opremu i da su u njima zaposleni vrhunski stručnjaci. Stomatološke usluge neophodne su kompletnoj populaciji počevši od dece predškolskog uzrasta, pa sve do trećeg doba. Nažalost, mnogi odlaze kod stomatologa isključivo kad osete simptome nekog oboljenja. Zubobolja se može javiti iznenada i može biti veoma intenzivna i neprijatna.

Bol je alarm koji je priroda programirala da nam dojavi da nešto nije u redu, međutim da li je neophodno čekati da se bol pojavi? Naravno da nije. Prevencija tu igra glavnu ulogu. Uvek je na snazi staro dobro pravilo „bolje sprečiti nego lečiti“. Ponekad se pacijenti suviše kasno obrate stomatologu što rezultira progresijom stomatološkog oboljenja koja na kraju može voditi do gubitka zuba. Medicina i stomatologija konstantno napreduju. Inovacije čiji je cilj podizanje kvaliteta usluga, a koje pre svega podrazumevaju upotrebu novih materijala i tehnološki najnaprednijih aparata, donose veći komfor pacijentima. Na polju estetske stomatologije napredak u vidu novih rešenja, metoda i pristupa je evidentan. Međutim, pacijenti treba da budu svesni da ništa ne može da zameni prirodne zube i da je stoga njihovo očuvanje i pravilna briga o njima od ključnog značaja.

Pravilna higijena zuba i usne duplje, zdrava ishrana i zdrav način života kao i redovni preventivni kontrolni pregledi kod izabranog stomatologa – nosioci su preventive.  Ako do sad niste znali ili ste zaboravili, podsetićemo Vas da je neophodno bar jednom godišnje obaviti kontrolu. Ukoliko postoji neko oboljenje, ili postoje indicije da se ono može javiti usled raznih faktora, broj poseta u toku godine treba da bude veći, a on zavisi od individualnog slučaja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

CENE

Poznate su mnoge studije koje su za cilj imale da ponude dokaze kako se bolesti zuba mogu reflektovati na druge, čak vitalne organe. To je samo jedan od razloga zašto treba eliminisati sve razloge izbegavanja poseta stomatologu i redovne preglede shvatiti najozbiljnije. Mnogi navode ekonomske razloge kao uzrok odgađanja pregleda. Međutim, kada bi se pravilno složili prioriteti, zdravlje zuba ne bi smelo da se zanemaruje. Zabluda je da su stomatološke usluge nužno skupe. Doktori koji ih vode svesni su da mnogi pacijenti teže sebi mogu da priušte neke vrste lečenja i stoga ordinacije nude posebne pogodnosti za određene grupe pacijenata (na primer studente i penzionere) u vidu mogućnosti plaćanja čekovima ili karticama na rate. Kako biste najbrže došli do informacija o cenama usluga i načinima plaćanja, jednostavno pogledajte najdetaljniji spisak stomatoloških ordinacija koji se redovno ažurira na sajtu Mirandre gde ćete pored kontakt podataka naći i cene, fotografije, spisak usluga i prezentacije samih ordinacija.

Kada birate stomatologa kod kog biste otišli na preventivni pregled, obavili lečenje ili mu se obratili zbog neke od usluga iz oblasti estetske stomatologije, treba da imate u vidu da u našim ordinacijama rade odlični stručnjaci, među kojima ima i onih koji su priznati i cenjeni i izvan granica naše zemlje. Nekome pri izboru cena usluga može biti opredeljujući faktor, a nekom preporuka. Najbitnije je da od početka steknete poverenje u izabranog doktora. Potrebno je da izgradite otvoren odnos i da bez bojazni iskažete svoje dileme, nedoumice i eventualne bojazni. Ako imate neki stomatološki problem koji treba rešiti, nekada se to može uraditi na više načina. Oni se mogu razlikovati po ceni, dugotrajnosti rešenja ili po tome koliko je neka metoda manje ili više radikalna. Neophodno je da se detaljno informišete o svim opcijama i da u skladu sa preporukama doktora i Vašim afinitetima - donesete odluku.

PrintSkrin: YouTube/dentsplybrasil

STRAH

Strah je takođe jedan od razloga zašto pojedinci izbegavaju redovne godišnje stomatološke preglede. On je u principu iracionalan, pošto su u savremenoj stomatologiji odavno u upotrebi razni anestetici zahvaljujući kojima nećete osetiti bol tokom intervencija. Ukoliko su u pitanju neki komplikovaniji zahvati iz domena oralne hirurgije, normalno je da postoperativni tok nosi sa sobom izvesnu dozu neprijatnosti u vidu otoka i slično, međutim, izbegavanje lečenja usled straha može samo da zakomplikuje situaciju.

Ne postoji jedan tačan odgovor, kao što ne postoji ni netačan odgovor na pitanje koja je najbolja stomatološka ordinacija ili ko je najbolji stomatolog. Odgovor je individualan i zavisi od Vas samih. Ukoliko, iz bilo kog razloga, do sada niste imali svog izabranog stomatologa ili niste odlazili na preventivne preglede, sada je trenutak da to izmenite. Možete izabrati na osnovu preporuke, cene usluga ili, jednostavno, nekog Vašeg unutrašnjeg osećaja. Kako god da odlučite, sigurni smo da nećete pogrešiti.

(Telegraf.rs/ M.R./ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    22. april 2019 | 09:37

    Samo gledas koja zubarka ima vece sise tako kad se nasloni na tebe neosecas nikakvu bol a i anestezija nije potrebna

  • BG 1

    22. april 2019 | 09:51

    Meni je najteže jer nemam ni jedan moj zub više a proteze su odlične,koga da izaberem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA