Goricu su zabolela leđa i stomak joj se malo naduo: Ubrzo je saznala da ima rak! Odmah je krenula u hrabru borbu (FOTO) (VIDEO)

Hrabra žena pobedila je bolest od koje godišnje u Srbiji oboli 750 žena, a 450 umre

  • 6

"Simptome poput bola u leđima, nadutosti stomaka, problema sa varenjem, neobičnog krvarenja - sve sam to imala, ali nisam slutila zašto".

Dve operacije, šest hemioterapija, osam meseci bez ijedne dlake na telu. Kada ih sabere, Gorica Đokić (51) ne vidi rak jajnika, smrtonosnu bolest koju je pobedila. Ona vidi svoj trnovit put ka ozdravljenju i duše i tela. 

Gorici se život promenio u novembru 2014. godine. Za pitanjem: "Doktorka, je l' ja to imam rak?", usledio je odgovor koji je značio kraj jednog bezbrižnog života, u kome je, kao i sve zdrave osobe, imala "luksuz" da se nervira oko sitnica, leže i ustaje sa stresom i sebe ne stavlja na prvo mesto.

Bol u leđima nije uvek umor, nadutost i problemi sa varenjem nisu uvek posledica ishrane. Razlozi su možda mnogo strašniji Foto: Marko Jovanović

- Rak jajnika je podmukla bolest. Simptome poput bola u leđima, nadutosti stomaka, problema sa varenjem, neobičnog krvarenja - sve sam to imala, ali nisam slutila zašto. Da imam rak saznala sam kada je cista pukla i kada sam završila na operacionom stolu - kaže Gorica za Telegraf.rs.

Prva rečenica koju je izgovorila kada joj je lekarka saopštila dijagnozu bila je: "Doktorka, ja ću to pobediti".

- Ta rečenica me je pratila i u samom početku odredila moj odbrambeni mehanizam. Govorila sam sebi: "Gorice, ti moraš da budeš jaka" i tako je zaista i bilo. Težila sam tome da o raku ne razmišljam mnogo, jer moj je cilj bio izlečenje. Nisam poklekla u toj odluci ni kada sam trpela ogroman fizički bol, niti dozvolila strahu da me parališe. Imala sam dve teške operacije u razmaku od 20-ak dana, šest hemioterapija, osam meseci nisam imala nijednu dlaku na svom telu.  Kada me pogledate, ja imam obe ruke, obe noge, oba uha, oka... Ono što ne vidite je da nemam oba jajnika, matericu, deo trbušne maramice, deo limfnih žlezdi, a možda i deo duše - ističe ona i dodaje da je svaku svoju boru pošteno zaslužila.

Šest hemioterapija je morala da preživi Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

LEKAR LEČI, BOG ISCELJUJE

Danas, pet godina kasnije, zahvaljuje Bogu što se oseća dobro.

- Ja sam se, iskreno, lečila i duhovno. Što je čovek duševno jači, to će lakše moći da bolest podnese. Strpljenjem sam došla do izlečenja, jer izlečenje, baš kao bolest, ne dolazi preko noći. Odlazila sam u manastire, pričala sa duhovnicima, čitala duhovne knjige,Sitina, Jerotića... sva ta literatura mi je pomogla da nađem pravi put. Iskreno verujem da lekar leči, a Bog isceljuje - kaže Gorica.

Najveća podrška bili su joj porodica, prijatelji, okruženje.

Za Goricu je lečenje bilo i fizičko, i duhovno Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Ipak, najbolje je da čovek shvati da mora da se psiholopški izvori sa tim i ne dozvoli da ga strah parališe, jer upravo je strah onaj koji potapa i vodi na dno. Gledala sam kako ljudi umiru od straha, a ne od raka. Morate da osnažite svoj duh kako bi uopšte izneli borbu protiv ove bolesti - jer ona nije samo fizička, već i psihološka, sociološka i zbog nje sa vama pati i celo vaše okruženje. A ne može bolesna duša sa zdravim telom i obrnuto - poručuje ona.

 PROGOVORI I PREGLEDAJ SE

Odmah posle ustanovljene dijagnoze, Gorica se pridružila udruženju "Progovori" za borbu protiv raka jajnika, koje radi na podizanje svesti o ovom najsmrtonosnijem obliku ginekološkog kancera, od koga u Srbiji godišnje oboli 750 žena, a 450 umre. 

Prvi Nacionalni forum onkolga Srbije održan je u petak Foto: Marko Jovanović

- Važno je da žene saznaju za ovaj kancer, da idu na redovne kontrole i jedna drugoj daju podršku. Samo zajedničkim snagama uspećemo da se izborimo za savremene terapije, koje nam sada nisu dostupne u okviru republičkog zdravstvenog osiguranja, a mnogim bi ženama pomogle. Prevencija je temelj zdravlja i u udruženju baš podstičemo žene da ide na redovne preglede. Za rak jajnika ne postoji rani skrining i on se obično otrkiva tek u kasnijim stadijumima, ali dobar dijagnostičar sa svim nalazima može da posumnja da ovaj kancer raste u nečijem telu - kaže žena koja je pobedila rak.

Udruženje "Progovori" bilo je jedan od organizator prvog Naciolnalnog foruma onkologa, koji je održan prošlog petka. Na njemu je bilo reči o važnosti redovnih pregleda, ali iznad svega o potrebi da se ceo naš zdravstveni sistem promeni i dozvoli savremenim terapijama za lečenje raka da postanu ne luksuz, već nešto što pokriva republičko zdravstveno osiguranje. 

(D. Savanović /d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    23. april 2019 | 20:15

    Sve najbolje želim ovoj hrabroj ženi. Imala sam sreću da je kod mene ipak bio samo tumor, koji je izgledao čudno ali ipak nije bio rak. Kada su mi rekli da ne znaju da li je ili ne, bilo mi je teško, iako sam jako jaja žena. Pomislila sam na decu i porodicu kojima bi se život takođe promenilo. Idite na redovne kontrole!

  • A

    23. april 2019 | 21:04

    Dobro je da neko govori o tome

  • Maja

    23. april 2019 | 22:53

    Moju drugaricu je muž maltretirao,dobila rak pluca,a kad je umrla,onda je plakao za njom.Sad se verovatno već utesio.Zene ovde mnogo trpe,ne brinu o sebi,sve je vaznije,a kad umru,svi nastave da zive.Najgore su zene,kad je moja rođaka nosila periku zbog hemoterapije,sve su pitale pa sta ti je sa kosom,uzmi ovo,uradi ono.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA