6 zdravstvenih problema koji otkrivaju da vam je celo telo upaljeno

Kada pomislimo na upalu uvek imamo na pameti neku infekciju

  • 0

Curenje iz nosa ili otekli udovi mogu da budu samo posledica neke upale sa kojom se naš organizam bori ne bi li ozdravio.

Na taj način se telo bori da ozdravi i to nije razlog da budete zabrinuti. Sa druge strane, neka hronična upala može da doprinese razvoju nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema ukoliko se neko vreme ne tretira.

Bol u stomaku može da bude posledica upale. Foto: Pixabay.com

Upalu često izaziva veliki broj različitih faktora. Kada smo stalno pod upalom, koja je glavni odbrambeni mehanizam organizma, imuni sistem postaje ograničen neko vreme i počinje da napada sam sebe ili pada na različite načine.

Upale možete da sprečite zdravom ishranom i ako dovoljno spavate i redovno vežbate. Ukoliko se vaše telo bori sa upalama duže vreme ovo mogu da budu simptomi da je telo veoma iscrpljeno.

Mentalni umor

Javlja se usled nedovoljno sna i kao posledica stresa. Upale takođe mogu da utiču na naš mozak i da učine da se osećamo loše.

Sindrom nervoznih creva

Kada se upala nađe u vašem digestivnom traktu, pojavljuju se simptomi nervoznih creva. Ovo može da dovede do lančane reakcije i do pojave novih upala u telu pa je održavanje zdravih creva veoma važno. U rešavanju ovog problema može da vam pomogne zdrava ishrana.

Neuro-degenerativni problemi

Upale mogu da izazovu pojavu Alchajmera i multiple skleroze. Ishrana ima veoma veliki uticaj na pojavu upala u telu, a zdraviji način života može da ima veliki uticaj, posebno s godinama.

Autoimune reakcije

Dijabetičari imaju više upala nego drugi. Foto: Pixabay.com

Hronične upale pogađaju ceo imuni sistem i dovode do njegovog kraha. Kao rezultat telo počinje da napada samo sebe i dolazi do reakcije sličnoj alergiji.

Dijabetes tipa 2

Moguće je da postoji povezanost između hroničnih upala i nastanka dojabetesa tipa 2. Naučnici su otkrili da je u telu dijabetičara pojava jačih i učestalih upala mnogo češća nego kod drugih.

Kardiovaskularne bolesti

Upale imaju veoma veliki uticaj na razvoj arterosklerotičnih naslaga koje čine arterije manje prohodnim i vremenom dolazi do razvoja arteroskleroze. Nemojte da paničite. Brigom za vaše zdravlje možete da smanjite rizik od upala i zdravstvenih problema. Spavanje je veoma važno jer se tako telo regeneriše i popravlja štetu. Brza i nezdrava hrana povećava šanse da se javi neka upala, a čak i 20 minuta šetnje dnevno može da doprinese jer i mala upala može da izaziva stres.

(Telegraf.rs/bustle.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA