Mislio je da ima grip, ali je uskoro prestao da govori i nije mogao da jede jer je u pitanju bilo nešto mnogo opasnije

Naizgled bezazleni simptomi mogu da budu znak da nešto debelo nije u redu sa vašim zdravljem

  • 1

Tri nedelje se Ted borio da ozdravi od onoga što je smatrao običnom prehladom ili gripom, jer je imao suvo grlo, visoku temperaturu i osećao se umorno i pored 8 sati spavanja, a čak ni lekovi nisu pomogli.

Obratio se svom lekaru koji je otkrio da ima male pukotine u unutrašnjosti usta i nosa. Sumnjali su na vaskulitis, upalu vena i arterija koje su obično praćene umorom.

Foto: Profimedia

Ted se osećao veoma bolesno i njegovo zdravlje se veoma brzo pogoršavalo. Njegov kašalj je postao gori i jedva je uspevao da izdrži tokom dana na poslu. Pored toga, on je izgubio apetit i drastično smršao. Njegove lezije u ustima i jeziku su se pogoršavale.

Stomatolog je uradio biopsiju lezija, a rezultati su ukazivali na granulomatus vaskulitis koji pogađa gornje disajne puteve, a skener je pokazao neku senku na njegovima plućima. Bolest pogađa jednu u 25.000 osoba u 40-im i 50-im godinama života i može da dovede do oštećenja srca i bubrega. Dok stanje može da bude veoma ozbiljno, a ukoliko je bolest dijagnostikovana na vreme i uz adekvatnu terapiju izlečiva je u 90 odsto slučajeva.

Na žalost, nakon što je dve nedelje uzimao kortikosteroide kako bi kontrolisao upalu i pomogao svom imunom sistemu da se izbori sa simptomima, nije bilo uspešno. Lezije su se proširile po koži ruku i torzoa, a zbog rana u ustima nije mogao da jede i priča. Tada je već bilo prošlo 6 meseci od dijagnostikovanja bolesti, a on je izgubio nadu da će mu biti bolje.

Kada se obratio dermatologu doktoru Nilu Šeru, lezije su već bile dosta rasprostranjene. Doktor je odmah na prvi pogled znao da pacijent ne boluje od vaskulitisa. Ono što je on video bili su blastomikoze, gljivična infekcija koja vuče poreklo od buđi koja nastaje u vlažnom zemljištu i lišću koje truli, a pogađa ljude koji udahnu spore, ali ne razvije se infekcija kod svih koji dođu u dodir sa gljivicama.

Foto: Tanjug/STR

Simptomi slični gripu pojavljuju se mesec do tri dana od kada je osoba udahnula gljivice. Kada se mikroorganizmi jednom nađu u disajnim putevima, pretvaraju se u gljivice koje se šire kroz krvotok. Vremenom pacijenti imaju poteškoća sa disanjem, završavaju na aparatima i na kraju umiru.

Blastomikoze se javljaju u mnogim regijama, pa Ted nije bio siguran gde je pokupio bolest. Prema Centru za kontrolu bolesti i prevenciju od ove gljivice obole dve osobe na svakih 100.000 ljudi. Doktor je istakao da se infekcija često pogrešno protumači kao grip. Kada su stigli rezultati biopsije, bilo je važno da znate šta da posmatrate, jer i male promene na telu mogu da ukažu na neki veći problem.

Na svu sreću, stanje je izlečivo. Kada je urađena druga biopsija i kultura gljive, lekar nije čekao da započne lečenje. Prepisao mu je veliku dozu antigljivičnih lekova koje je morao da uzima dva puta dnevno čitav mesec.

Bilo mu je bolje već posle nedelju dana, a ubrzo se potpuno oporavio. To što ozbiljni simptomi imitiraju simptome gripa samo je razlog da se grip shvati veoma ozbiljno.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA