≫ 

Ako primetite ovo na farbanim jajima, nikako nemojte da ih jedete

Par mera predostrožnosti može da vam pomogne da izbegnete nevolje za praznik

  • 5

Veliki broj domaćica spremi i više nego što je potrebno farbanih jaja za Uskrs, a neretko se dešava da dosta jaja tokom farbanja pukne i time postaju opasna za jelo.

Slažemo se da hranu ne treba bacati, ali kada su u pitanju jaja koje farbate za Uskrs onda morate da ih bacite ako boja dođe u kontakt sa belancetom.

Postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju ako ne želite da dobijete trovanje salmonelom. Prvo, proverite koliko su jaja koja kuvate sveža pre nego ih skuvate. Stavite jaje u posudu sa vodom, pa bacite ona koja plutaju, a zadržite ona koja potonu na dno. Kuvana jaja mogu da stoje i do nedelju dana u ljusci u frižideru, ali oljuštena jaja morate da pojedete istog dana.

Nikako ne zamrzavajte jaja, bilo da su u ljusci ili oljuštena. Ukoliko su vaša uskršnja jaja stajala kao ukras, preporučuje se da takva jaja ne jedete jer ukoliko su stajala satima kao ukras onda više nisu zdrava. Nikada nemojte da jedete hranu koja je izložena vazduhu više od dva sata. Potrudite se da ne jedete jaja koja su napukla ili bila ukras tokom praznika jer su bila izložena zagađenju.

Foto: Pixbay

 

Posebno je važno da izbegavate jaja koja su napukla, a koja ste farbali hemijskom farbom jer ona kroz pukotine može da dopre do belanceta i kontaminira ga. Postoji mnogo načina da ofarbate jaja upotrebom prirodnih sredstava za farbanje. Operite ruke veoma dobro pre nego dirate jaja, bilo da je reč o kuvanju, hlađenju ili farbanju.

Foto: Pixabay.com

Ako nećete farbati jaja pošto ste ih skuvali, odložite ih u karton pa u frižider. Nemojte farbati napukla jaja jer tako farba ulazi unutra, zagađuje jaje i tako dovodi naše zdravlje u opasnost.

Perite ruke na svakom koraku jer ćete tako uspeti da zabržite bakterije što bliže možete.

(Telegraf.rs/goodhousekeeping.com/huffpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA