Prava istina o čudotvornim čia semenkama: Da li one zaista mogu da nam pomognu da smršamo?

Instagram je poludeo za trendom u ishrani koji podrazumeva razne recepte sa čia semenom

  • 12

Čia seme je veoma popularno među Instagram influenserima koji ne propuštraju proiliku da objave fotografije zdravih recepata sa ovim sastojkom.

Ovo seme koje je crne boje je veoma hranljivo, bogato proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Ima 11 g vlakana po jednom serviranju koja pomažu u mršavljenju i osećaju sitosti.

Foto: Pixabay.com

Kako bi smršali i duže vreme bili siti, najbolje je da povećate unos vlakana. Vlakna koja sadrži čia seme može umnogome da doprinese tome da budete zdravi iizgledate lepo.

Ukoliko povećate unos proteina za samo 30 odsto povećaćete broj sagorenih kalorija za čak 450 na dnevnom nivou i za 12 nedelja izgubićete 5 kilograma koji se neće vratiti.

Proces mršavljenja zasniva se na tome da obraćate pažnju na to šta i koliko jedete i da redovno vežbate. Nijedna namirnica sama po sebi nije sposobna da vam da sve što vam treba ne biste li imali dovoljno hranljivih materija, vitamina i minerala. Zbog toga je neophodno kombinovati ovo seme sa još nekom namirnicom. To znači da čia seme neće kao čarobni štapić da istopi masne naslage sa vašeg stomaka ili da kao magijom ubrza metabolizam.

U jednoj porciji čia semena treba da se nađu najviše dve kašike ovog semena, a za to postoji dobar razlog.

Foto: Pixabay.com

Čia seme neće izazvati alergijske reakcije, ali povećani unos vlakana može da bude problem za one ljude koji nisu navikli da unose dosta vlakana. Nakon što pojedete čia seme osećaćete se siti. Ukoliko ste videli do sada kako izgleda puding od ovog semena, onda ste videli da ono može da upije dosta tečnosti i da nabubri. Zamislite sada kako se ovaj proces odvija u vašem stomaku.

Veoma je lako da uvedete čia seme u vašu ishranu. Relativno bezukusno seme veoma dobro se uklapa sa jogurtom ili smutijem. Možete da jedete ovo seme sirovo, potopljeno ili kuvano. Odlična su zamena za jaja kada je kuvanje u pitanju. Kombinacija jedne kašike čia semena i tri kašike vode može da bude zamena za jedno jaje.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • He

    25. april 2019 | 13:30

    Ma lepo...nema sta! Ali kad ja opalim pecenu butkicu ili kolenicu a ona onako masna pa se cedi ,mirise brale voda da ti na usta podje.....!

  • amer

    25. april 2019 | 12:22

    Propaganda

  • Lake

    25. april 2019 | 12:50

    Počeše sa brusnicom, pa sa aronijom, onda ribizla, sada ove semenke ... Ljudi, neko na glupostima zaradi milione.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA