Majka se probudila iz kome posle 27 godina, a prve reči koje je izgovorila istopile su srce njenog sina

Probudila se posle 27 godina kada je čula sina kako se raspravlja u bolnici

  • 13

Munira Abdulah se probudila iz kome posle 27 godina kada je čula sina kako se raspravlja u bolnici u kojoj je ležala. Njene prve reči su mu istopile srce, a i vaše će.

Munira Abdulah je doživela tešku traumu mozga 1991. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kadaje imala saobraćajnu nesreću. Autobus je naleteo na auto kojim se vozila.

U bolnici u kojoj je bila na lečenju u Nemačkoj je čula sina kako se raspravlja sa osobljem u hodniku i ispustila je prve zvukove posle 27 i po godina. Pokušavala je da dozove sina i da ga spreči da se dalje nervira.

Presrećni mladić je opisao svoj osećaj tog trenutka kada je shvatio šta se zaista dešava.

- To je bila mama. Dozivala je moje ime. Imao sam utisak da letim od sreće. Na ovaj trenutak sam čekao godinama, a ona je prvo izgovorila moje ime - rekao je Omar.

Na dan nesreće nije bilo prevoza autobusom, pa je zet vozio da pokupi četvorogodišnjeg sina Omara iz vrtića. Sedeli su na zadnjem sedištu kada se autobus zakucao u njih. Previla se preko sina kako bi ga zaštitila i uspela je u tome, ali je ona ostala teško povređena.

Foto: Profimedia

Omar je prošao samo sa modricom, ali ga je uvek grizla savest što majka zbog njega leži nepomično.

- Mama je satima bila bez lekarske intervencije, što pokazuje koliko je udes bio strašan. Kada su je napokon izvukli, prebačena je u klinički centar u Londonu. Doktori su rekli da je u vegetativnom stanju, a to znači da može sve da oseti ali da nema reakcije - objašnjava Omar.

Kada su je vretili u Ujedinjene Arapske Emirate postavili su je na veštačka pluća i intubirali joj cev kroz usta. Nakon toga je decenijama bila na aparatima za odrđžavanje u životu.

U aprilu 2017. godine je krunisani princ Abu Dabija čuo za njen slučaj i dao nalog da joj se pruži najbolji mogući tretman.

Gospođa Abdulah je prebačena u kliniku u Nemačkoj i tamo je prvo imala operaciju koja je omogućila njenim mišićima da se regenerišu. Date su joj i pilule koje su uspostavile regulisan ritam spavanja.

Sve ovo joj je pomoglo da se osvesti. Sada može i da razgovara sa ljudima, ali i da obavlja ritual molitvi.

U medicinskom izveštaju od prošlog meseca se kaže da Munira može da komunicira sa sobom i okolinom na veoma razuman način, pogotovo u ponovljenim situacijama.

Ipak, još uvek joj je potrebna redovna fizikalna terapija kako bi mogla da stekne snagu u mišićima i da se pokrene.

(Telegraf.rs / express.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrmot

    24. april 2019 | 18:59

    Ovde ne bi drzali na aparatima nekog ni godinu dana a ova zena prezivi i poravlja se posle 27 godina!!

  • Sajla

    24. april 2019 | 17:40

    Ko ima veka ima i leka. Bog joj pomogao u svakom pogledu još mnogo godina.

  • Kosovka

    24. april 2019 | 18:46

    Bogu hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA