Da li je strah od snimanja zuba opravdan?

Zaboleo Vas je zub i otišli ste kod stomatologa. Možda ste na pregledu bili preventivno u okviru redovne kontrole i Vaš zubar je posumnjao da se „ispod površine“ krije neki problem

  • 0

U svakom slučaju, često se dešava da budete upućeni na snimanje zuba. Kakva je ovo procedura, da li je neophodna i da li ima štetne posledice po zdravlje, pitanja su koja postavljaju mnogi pacijenti.

Pre svega, snimanje zuba je dijagnostička metoda koja se primenjuje zarad dobijanja jasnije slike i uvida u stanje zdravlja zuba i vilice. Ortopantomogram ili ortopan je metoda snimanja zuba pomoću rendgenskih zraka. Strah od mogućih negativnih posledica po zdravlje, koje može da izazove zračenje, prisutan je kod većeg broja ljudi. Dodatna fama stvara se povodom činjenice da je reč o zracima koji su usmereni u predeo glave, zbog čeka mnogi zaziru od ove dijagnostičke metode. Međutim, da li je to zaista tako i da li je ovaj strah opravdan?

Najbolji način da se nađe odgovor na ovo i sva prateća pitanja je upoznavanje sa procedurom i činjenicama vezanim za nju. Snimanje zuba je dijagnostička, ali i preventivna metoda, pošto se pomoću nje ne otkrivaju isključivo postojeći problemi, već se mogu predvideti neka druga potencijalna žarišta ili eventualne komplikacije koje se adekvatnom reakcijom Vašeg stomatologa i pravovremenim lečenjem mogu zaustaviti. Kada govorimo o snimanju zuba kao dijagnostičkoj metodi, ponekad je ona neophodna i bez nje nije ni moguće nastaviti lečenje zuba. Nekada je slučaj da od rezultata snimanja zavisi izbor metoda i daljih postupaka u saniranju nekog problema vezanog za oralno zdravlje.

Foto: Pixabay.com

KAKO IZGLEDA PROCEDURA SNIMANJA ZUBA I DA LI JE NEOPHODNA POSEBNA PRIPREMA?

Postoji nekoliko vrsta snimanja zuba, a grublja podela mogla bi se svesti na dvodimenzionalno i trodimenzionalno snimanje. Kako im samo ime govori razlika je u načinu prikaza. Pri tom, najčešće će Vas stomatolog uputiti na 2D snimanje zuba, dok se 3D snimci rade samo ako prikaz u jednoj ravni ne daje dovoljno jasnu sliku nekog stanja. Bez obzira o kojoj vrsti snimanja je reč ono ne traje dugo i potpuno je bezbolno. Uz pomoć današnjih modernih aparata u ortopan centrima provešćete veoma malo vremena. Samo snimanje je gotovo za minut, ali je potrebno sačekati potom da snimak bude obrađen. Obrada 2D snimka traje desetak minuta, a za 3D je potrebno oko pola sata. Ne postoji nikakva posebna priprema, neophodno je samo da pre snimanja uklonite sav metalni nakit u blizini predela glave. Kako bi se generisao što jasniji snimak, pacijent ne bi trebalo da se pomera tokom snimanja.

ZRAČENJE – DA LI SMO U OPASNOSTI?

Da razrešimo dilemu odmah na početku. Doza zračenja tokom snimanja zuba je izuzetno niska, daleko manja od one koju telo apsorbuje tokom drugih vrsta rendgenskih snimanja. Snimak se generiše veoma brzo, snimanje kratko traje, a površina tela koja je izložena zracima, veoma je mala. Kada je u pitanju snimanje zuba kod dece, doza se umanjuje za dodatnih 60% i više.  Takođe, upotrebom savremenih digitalnih aparata količina zračenja je dosta umanjena. S obzirom na sve ove činjenice, može se doneti zaključak da snimanje zuba nema štetne posledice po zdravlje i da pacijenti ne treba da imaju ovu vrstu bojazni. Generalno, kada je reč o zračenju, uzima se u obzir ukupna doza koje telo tokom vremena prima i da li je ta doza veća od graničnog nivoa do kog se smatra da nema štetnog uticaja na organizam. Poređenja radi, doza zračenja koju primimo tokom jednog snimanja zuba podjednaka je količini zračenja tokom dvočasovnog boravka na suncu.

S druge strane postavlja se pitanje koliko često sme da se radi snimak zuba i da li je opasno kad Vas lekar uputi da uradite kontrolno snimanje. Pre svega, s obzirom na navedene činjenice, ne treba imati bojazni ni kada je kontrolno snimanje u pitanju. Odluku da li je neophodan kontrolni snimak prepustite Vašem stomatologu. Smatra se da snimak zuba ima rok važenja 6 mesece, kao i svaki drugi rendgenski snimak. Međutim, ovaj rok može biti i duži, sve zavisi od procene Vašeg doktora.

Foto: Profimedia/Wavebreak

VAŽNO I PRAKTIČNO

Za kraj bi trebalo naglasiti nekoliko važnih praktičnih informacija. U ortopan centrima nije neophodno zakazivanje, ali bi bilo poželjno da se najavite ili proverite kad bi bilo najbolje da dođete. Na sajtu Mirandre u kategoriji Snimanje zuba, nalaze se adrese, telefoni i detaljne prezentacije ortopan centara. Spisak se redovno ažurira. Na ovom sajtu naći ćete i cene svih vrsta snimanja zuba, kao i informacije o povoljnostima koje se nude. Takođe je preporučljivo da ponesete uput kako bi tehničar znao kakav snimak je potreban Vašem stomatologu.

(Telegraf.rs/PR/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA