≫ 

"Morate 20 puta više energije da potrošite, a ako to ne uradite postaje opasno po život": Fibromialgija nije nimalo naivana bolest, a jako teško se prepoznaje

Ova bolest pogađa ljude između 20. i 50. godine života, a dosta je česšće kod ženskog dela populacije

  • 0

Fibromijalgija je sve češće oboljenje, a da bi se dijagnostikovalo ponekada je potrebno da prođu i tri godine. Jedini do sada poznati lek za nju je naporno vežbanje kako bi se utrošila dovoljna količina energije i da bi ista prestala da uništava vaše celokupno zdravlje.

Fibromialgija je stanje hroničnog dugotrajnog bola koji se pojavljuje kao posledica višegodišnjeg stresa. Nastaje u vidu autoimune bolesti, odnosno to je oboljenje nastalo padom ukupnog imunog sistema.

Simptomi fibromialgije se poklapaju sa mnogim drugim oboljenjima, pa je jako teško ustanoviti ovu bolest.

Mađutim, u poslednje vreme su doktori spremniji na pojavu fibromialgije, pa često preporuče ogroman broj testova koji pokaže da li se radi o ispravnoj dijagnozi.

Samo u Velikoj Britaniji je broj obolelih tokom poslednje decenije skočio na više od dva miliona.

Ova bolest pogađa ljude između 20. i 50. godine života, a dosta je česšće kod ženskog dela populacije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Simptomi fibromialgije su pojačana osetljivost na bol, hronični umor, ukočenost mišića, kognitivni i problemi sa memorijom, učestale glavobolje i sindrom iritabilnog kolitisa. Pored ovoga se javljaju i trnci u koži, ali i pečenje, grčevi u nogama, nervozne noge i ruke i depresija.

Mnoge poznate ličnosti su suočene sa ovim oboljenjem među kojima su i Morgan Frimen, Kirsti Jang i Lejdi Gaga.

Endži Majli (49) je engleska umetnica koja je otvoreno pričala o svojoj bolesti i patnji koju proživljava svaki dan već 15 godina.

- Moji simptomi su bili iznenadni svrab i bolovi. Ako me samo neko takne, ja to osećam kao ozbiljan udarac - kaže Endži i dodaje da je bilo iskrpljujuće, da njeni mišići nisu bili u funkciji i da je mozak izdavao. Kasnije je saznala da se taj pojam naziva "fibro magla".

Doktorima je trebalo gotovo tri godine da uspostave dijagnozu. Prvo su mislili da imam lupus, a kasnije da patim od multipleskleroze. Kada su se tesovi pokazali kao negativni reumatolog je dijagnostukovao fibromialgiju.

Foto-ilustracija: Profimedia / 7 stvari koje ginekolozi žele da prestanete da radite tokom menstruacije

Potpuno me je porazila činjenica da ću od sada morati da živim po tačno određenom sistemu i da ništa više neće biti "klizno". Poslata sam na grupu na kojoj ljude obučavaju kako da savladaju simptome na što jednostavniji način, ali na kojoj vas uče i kako da vežbate.

Iako mi je vežbanje bilo poslednje što mi pada na um jer sam se osećala kao da mi trebaju minimum dva štapa da bih uopšte hodala i bila sam gojazna, ispoštovala sam pravila i uplatila teretanu.

Polako sam vežbama počela da vraćam snagu i izdržljivost mišića, pa su bolovi bivali sve slabiji, a i svrab je bio manje učestao. Pored toga, ubrzo sam dovoljno smršala da sam mogla da treniram i karate i da boksujem. U klubu za mršavljenje sam izgubila 45 kilograma.

Rečeno mi je da je neophodno potrošiti 20 "kašika" energije u toku dana, a da je svaka fizička aktivnost po jedna od njih. Bio je izazov napraviti plan za trošenje tolike energije.

Bol osećam i dan danas, ali umem da upravljem njim i da ga kontrolišem - kaže Majli.

Foto: Profimedia

Šta izaiva fibromialgiju?

Ova bolest se tretira kao poremećaj praga tolerancije na bol. Dok telo može da procesuira osećaj bola, okidači za njega ostaju nepoznati. Zbog toga su se mnoge studije na ovu temu usmerile na posmatranje funkcija mozga, odnosno centralnog nervnog sistema.

- Pacijenti postaju preosetljivi na stimuluse iz spoljašnje sredine i prag bola opada - objašnjava reumatolog dr Rod Hags i dodaje da fibromialgija nastaje kao posledica velike količine stresa koji dugo traje ili kao posledica kratkoročnog emocionalnog šoka (smrt bližnjeg, razvod i slično).

Poteškoće u dijagnostifikovanju bolesti

Simptomi fibromialgije se poklapaju sa velikim spektrom različitih bolesti, a još gore je što ne postoji jedan precizan test kojim se može utvrditi oboljenje.

Foto-ilustracija: Profimedia

Najčešće se meša sa oboljenjem creva ili sa depresijom, a kako lekovi za ove bolesti utiču na centralni nervni sistem, ne postoji velika šteta po pacijenta ukoliko do ispravne dijagnoze ne dođe čak ni godinama.

Fibromijalgija je bolest koja se tek osvešćuje i kod pacijenata i kod lekara, pa se smatra da će broj obolelih samo rasti, ali ne zbog toga što je došlo do eskalacije bolesti već zbog današnje spretnosti da se uspostavi prava dijagnoza.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA