≫ 

3 pregleda koje svaki muškarac mora da uradi jednom godišnje

Redovnim sistematskim i preventivnim pregledima možete sprečiti neke od najopasnijih bolesti, a poznato je da su žene odgovornije prema svom zdravlju i da češće idu na preventivne preglede

  • 22

Sistematski pregled podrazumeva preglede više specijalista koji mogu da otkriju u kakvom je stanju vaše zdravlje i da li postoji opasnost od nekih smrtonosnih bolesti, kako bi se na vreme prepisala odgovarajuća terapija.

Rano otkriveme bolesti su izlečive u velikom broju slučajeva, ali samo ako su otkrivene na vreme i u početnoj fazi. Sistematski pregled koji obuhvata pregled urologa i urološki ultrazvuk, a obavezni pregledi uključuju laboratorijsku analizu, objektivni pregled srca, pluća, merenje krvnog pritiska, proveru stanja perifernih krvnih sudova, detaljnu anamnezu, merenje obima struka i određivanje BMI, indeksa telesne težine.

Krvni pritisak, merenje krvnog pritiska Redovnim pregledom možete da saznate da li ste bolesni. Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Savetuje se da svaki muškarac jednom godišnje uradi ultrazvuk abdomena, ultrazvuk karlice i internistički pregled sa EKG-om. 

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice je bezbolni, neinvazivni pregled jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, oba bubrega, nadbubrega, slezine, mokraćne bešike, prostate kod muškaraca, limfnih žlezdi, trbušne tećnosti, velikih krvnih sudova trbuha i trbušne šupljine. Ultrazvučni pregled abdomena se izvodi kod osoba koje imaju tegobe u trbuhu. Obavlja se i kao dijagnostička procedura koja prethodi pregledu želuca, dvanaestopalačnog, tankog i debelog creva sondama ili rentgenološki. Ovaj pregled omogućava da vidimo kako izgledaju organi trbušne duplje, da izmerimo kolika je njihova veličina, procenimo kakva je njihova gradja i struktura, da li u organima trbuha ima eventualnog patološkog sadržaja.

Srcani napad, ordinacija, srce, Kardiolog Kardiolog će najbolje da proceni ukakvomje stanju vaše srce. Foto: Shutterstock

Kardiološki pregled je bezbolan, nije potrebna nikakva priprema, ne koriste se nikakvi invazivni instrumenti, a uobičajeno se koristi stetoskop, tenziometar, EKG aparat. Traje prosečno oko 20-30 minuta a po potrebi i duže. Deo kardiološkog pregleda je uzimanje podataka o prethodnim bolestima kao i podaci o bolestima u porodici i kod krvnih srodnika zbog postojanja eventualno naslednih oboljenja.

Kardiološki pregled obuhvata: opšti pregled (stav, visina, telesna težina, simetričnost građe tela, muskulatura, koža i potkožno tkivo, telesna temperatura, disanje, psihičko stanje); pregled glave i vrata, pregled grudnog koša i pluća, pregled srca i krvnih sudova; pregled abdomena: položaj tbušnog zida, osetljivost, prisustvo slobodne tečnosti, šumova abdominalne aorte, stanje jetre i slezine, osetljivost bubrega; pregled ekstremiteta: deformiteti, otoci, varikoziteti.

Ginekološki pregled, sto, instrumenti, ultrazvuk Ultrazvuk najbolje može da pokaže u kakvom su stanju naši unutrašnji organi. Foto: Milena Đorđević

Urološki ultrazvučni pregled je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda kojom se vrši pregled bubrega, mokraćne bešike, nadbubrežnih žlezdi i prostate i testisa. Eho urotrakta je neophodno da uradite ako imate tegobe vezane za mokrenje, pojavu krvi u mokraći, kod kamenja u mokraćnim kanalima, kod muškaraca koji su primetili izrasline na testisima, kao i kod onih koji nemaju tegobe, ali imaju više od 50 godina radi ranog dijagnostikovanja beningne hipertenzije prostate. Tokom ovog pregleda lekar može da vidi kako izgledaju bubrezi, da se odredi njihov položaj, veličina, struktura, da se oceni da li su zahvaćeni nekim patološkim promenama, a onda se ispituje i mokraćna bešika.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    11. maj 2019 | 09:28

    Zamislite lice doktora u ambulanti posle vaših reči da želite uput za sistematski pregled kod svih ovih specijalista gore navedenih i to u svrhu preventivnih pregleda!!! Dobili bi uput ali za Lazu!!!!

  • Lela

    11. maj 2019 | 10:23

    Većina ih se jednom godišnje i ne kupa, kamoli da idu na preglede.

  • Др

    11. maj 2019 | 10:26

    Бенигне хиперплазије, а не хипертензије простате!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA