≫ 

Evo zašto bi odmah trebalo da se istuširate ako kući dođete pokisli

Na neke stvari bespotrebno ne obraćamo pažnju, a jako su važne za naše zdravlje

  • 7

Poslednje decenije su iznedrile mnoga naučna istraživanja koja su se pozabavila time da li bi trebalo da se tuširamo čim uđemo u kuću ukoliko pokisnemo. Jedinstven je zaključak da treba, ali iz više različitih razloga.

Ko zna koliko puta smo pokisli i ušli u kuću mokri do gole kože, a jedino što smo uradili je skupljanje viška vode peškirom.

Isopstavilo se da je ovaj pristup potpuno neozbiljan i nauka se pozabavila istraživanjem šta sve može da nam se desi ukoliko se odmah po ulasku u kuću ne istuširamo kada pokisnemo.

Upale

Kiša je hladna padavina. Čak i u letnjem periodu je hladnija od temperature vazduha. Kada se vlaga i hladnoća zadržavaju na našem telu onda nam definitivno sleduje neka upala (grlo, uvo, bešika, jajnici i slično).

Tusiranje, Higijena, Voda, Tus Foto: Pixabay.com

Kako sprečiti upale kada se pokisli vratimo kući?

Jako je važno da se po ulasku u kuću mokri od kiše uputimo pravac u kupatilo. Prva stvar koju bi trebalo uraditi je skidanje mokre garderobe sa tela, a sledeća tuširanje.

Tuširanje posle kiše koja nas je preplavila je važno zbog vraćanja telesne temperature u normalu. Ono o čemu bi trebalo da vodimo računa je da voda bude mlaka, odnosno da prati sobnu temperaturu kako organizam ne bi preživeo šok. Kada se telo privikne, onda postepeno možemo povećavati temperaturu vode kojom se tuširamo kako bi se zagrejali i otklonili svaku pretnju upale.

Devojka mokra kosa portret, plavuša Foto: Profimedia

Infekcije

Kiša je padavina koja nije nažalost ni malo čista. Poznato je da postoje čak i kisele kiše, ali i one koje nose pesak i druge čestice u sebi. Mnoge bakterije i viruse nanosi upravo kiša na i u naše telo. To potvrđuje i Mahesa Paranadipa, članicaindonežanske Asocijacije doktora. Zbog toga savetuje da ako pokisnemo odmah kada uđemo u kuću uđemo i pod tuš. Neophodno je da speremo sa sebe opasne i toksične čestice da se ne bi zarazili. Takođe, vežno je i da kišu ne raznosimo po kući da nas neka vresta infekcije ne bi sačekala "iza ćoška".

Tuširanje Printskrin: YouTube/Football TV

Kako sprečiti infekcije kada se pokisli vratimo kući?

Zaista je nužno da se istuširamo i operemo kosu kada se vratimo kući ukoliko pokisnemo. Na taj način se uklanjaju bakterije, virusi, toksini, kiselina i ostale nepovoljne materije sa tela, glave i dlaka. Što duže smo izloženi kapima kiše to je veća opasnost da se zarazimo. Na ovaj način se mogu dobiti i lakše infekcije koje se jednostavno leče, ali je važno voditi računa da se ne iskomplikuju. Naime, ako na telu imate neku ranu a pritom pokisnete, onda je odmah isperite hidrogenom, alkoholom ili nekim drugim sredstvom za dezinfekciju.

Virusi koje nanosi kiša mogu zaista puno da naštete organizmu. Najčešće su to gripovi, respiratornog ili stomačnog karaktera. Lečenje je tada dugo i otežano i kako ne bi došlo do toga, važno je da speremo svaki deo tela, pa i kosu, da ih dezinfikujemo sapunom ili kupkom.

Ako se ipak desi da se kiša sa naših tela raznese po kući, važno ju je odmah ukloniti jer topao unutrašnji vazduh je pogodan za širenje bakterija i virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoo Cuvar

    14. maj 2019 | 21:24

    Kao dete pokisao sam 100 puta..Namerno, da porastem...Izvinite, nisam znao da se trebam istuširati... Ne znam je li sad kasno... Porastao sam na 182 cm a nisam imao nikakve upale...

  • Vlada

    14. maj 2019 | 22:20

    Au braco draga al vi lupetate. Kao deca tusiralu se dva puta nedeljno i po ceo dan provodili napolju. Kisi, snegu, suncu. Nikoo prehladjen nibe bio. Sad sve se nesto cuvaju a svi kilavi, alergicnu, bolešljivi

  • Savrsenstvo

    14. maj 2019 | 21:11

    Pokisla zena je najppozeljnija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA