• 4
 ≫ 

Srbi izgaraju na radnom mestu: Više od 2/3 pati od hronične iscrpljenosti na poslu, ispred nas su jedino Rusi

 ≫ 

Umor, nedostatak motivacije i nesanica su ključni simptomi

 • 4

Više od dve trećine Srba pati od hronične iscrpljenosti na poslu ili je bilo na ivici iscrpljenosti, navodi se u međunarodnoj zdravstvenoj studiji za 2019. godinu farmaceutske kompanije Štada, u okviru koje posluje Hemofarm, a koja je pokazala da sindrom izgaranja na radnom mestu jedino Ruse pogađa više nego Srbe.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno devet evropskih zemalja, a koje je nedavno predstavljeno na međunarodnoj konferenciji u Berlinu, pokazalo je da je više od polovine Evropljana (55 odsto) doživelo hroničnu iscrpljenost na poslu ili bilo blizu tome ili da iz ličnog iskustva zna koji su simptomi te „bolesti“.

Sindrom izgaranja na poslu najviše pogađa Ruse (72 odsto), Srbe (66 odsto) i Poljake (62 odsto), dok se manje od polovine ispitanika u Španiji, Italiji i Nemačkoj (49 osto), kao i u Francuskoj (44 odsto), suočilo sa hroničnom iscrpljenošću na poslu. Onih koji u potpunosti isključuju mogućnost da će „izgoreti“ na radnom mestu je u Italiji (3 odsto), Španiji (3 odsto), Rusiji (4 odsto), Poljskoj (5 odsto) i Srbiji (5 odsto).

Porast broja zaposlenih koji osećaju hroničnu iscrpljenost na poslu kao ozbiljan alarm doživljava gotovo 70 odsto Evropljana, najviše u Srbiji (78 odsto), Nemačkoj (77 odsto) i Francuskoj (75 odsto). Da ovakav trend pokazuje da nešto nije u redu sa današnjim poslovnim okruženjem uvereno je više od polovine Srba (57 odsto) i Francuza (54 odsto) i blizu polovine Nemaca (49 odsto).

Umor, Posao, Karijera, Kancelarija, Hipster, Kafa, Jutro

Umor i nesanica smo su neki od simptoma, Foto-ilustracija: Profimedia / Koliko vam tačno treba kafe da izbegnete umor prema US vojnom algoritmu?

Prema istraživanju, više od četvrtine Evropljana (27 odsto) smatra da je sve veći broj slučajeva hronične iscrpljenosti na poslu posledica nedostatka edukacije i prevencije tog medicinskog sindroma. Velika većina Evropljana (92 odsto) ne zna tačnu medicinsku definiciju sindroma izgaranja na poslu, a svega 8 odsto ispitanika je prepoznalo da su umor, nedostatak motivacije i nesanicu navelo ključni simptomi, a najveći procenat tačnih odgovora dali su Španci (13 odsto), Nemci (11 odsto) i Srbi (10 odsto).

Istraživanje je pokazalo i da većina ispitanika smatra da je dužnost poslodavca da sprovodi mere za očuvanje zdravlja zaposlenih na radnom mestu. Ispitanici u Nemačkoj (61 odsto), Velikoj Britaniji (44 odsto) i Belgiji (40 odsto) na prvom mestu očekuju da im poslodavac obezbedi odgovarajuću kancelarijsku opremu, poput anatomski prilagodljivih stolica.

S druge strane, u Rusiji (60 odsto), Srbiji (48 odsto) i Poljskoj (48 odsto) pre svega očekuju adekvatnu naknadu za prekovremeni rad u cilju sprečavanja stresa. Na listi želja je i da kompanije i firme imaju medicinskog stručnjaka za savetovanje o zdravstvenim problemima zaposlenih što najvažnijim smatraju Španci (49 odsto) i Italijani (44 odsto).

Istraživanje u okviru projekta „Budućnost zdravlja“ za kompaniju Štada sproveo je Institut za istraživanje tržišta Kantar Health među 18.000 ispitanika starosti između 18 i 99 godina.

VIDEO: Ovako su kod nas na poslu juče mnogi "kljucali"

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Timocanin

  21. maj 2019 | 07:48

  Kapitalizam uzima danak . Bice sve gore I gore .

  18
  2

  Podelite komentar

 • Rastko

  21. maj 2019 | 08:33

  Ni jedan posao nije tezak koliko su ljudi jedan drugom teski kao zemlja.

  9
  2

  Podelite komentar

 • Rastko

  21. maj 2019 | 08:14

  A u slucaju da se radnik ne dao mu bog zakaslje na radnom mestu poslodavac ga momentalno stavlja na listu za otkaz

  9
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok