≫ 

Voćni sokovi opasniji od gaziranih: Puni su šećera i mogu ozbiljno da ugroze zdravlje

Često slušamo da ne treba piti gazirane sokove i da je bolje zameniti ih voćnim

  • 3

Ispijanje voćnih sokova je opasno po vaše zdravlje i može da dovede do prevremene smrti pa s toga i nema neke razlike da li pijete lemunadu ili gazirani sok.

U istraživanju u kome su posmatrani sokovi za koje se tvrdi da su 100 odsto od voća, otkriveno je da i voćni i zaslađeni napici imaju tendenciju da uvećavaju šanse od prevremene smrti. Istraživači su istakli da ne postoji naročito veliki rizik od 150ml voćnog soka dnevno.

Kuhinja, sokovi, voćni sokovi, ceđeni sokovi, osvežavajuća pića, prirodni sokovi, napitak, osveženje

Foto-ilustracija: Foter/Quan H KIM

U istraživanju je posmatrano 13.440 osoba i to šest godina, a na kraju je bilo 1.000 smrtnih slučajeva od nekih drugih uzroka i 168 smrtnih slučajeva od bolesti srca. Iako voćni sokovi sadrže više vitamina i fitonutritijenata kojih nema u zaslađenim gaziranim napicima, glavni sastojci u oba napitka su voda i šećer.

Autori istraživanja ukazali su da postoje još neki faktori koji pogoršavaju situaciju izazvanu šećerom u napicima. Jedan od najvećih je gojaznost, zatim povećani nivo lipida, upale u organizmu i visoki krvni pritisak. Velika konzumacija šećera povezuje se sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom.

Stručnjaci ističu da voćni sokovi mogu da obezbede vitamine i vlakna, ali da imaju malo pozitivnih efekata na zdravlje.

Veoma je važno da ovo imate na umu jer mnogi od nas voćne sokove i smutije ne smatraju šećernim bombama. Voćni sokovi nisu adekvatna zamena za jedenje voća. Sok od pomorandže najčešće se pravi od dve pomorandže, ali nam je da pojedemo dve pomorandže potrebno mnogo više vremena nego da popijemo sok.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA