≫ 

Ne, ne i ne! Prehladu i grip nećete sprečiti tako što ćete raditi ono što i većina stanovnika Srbije

Hajde da vidimo šta je tačno!

  • 7

Doktor Bred Mekej iz Australije odlučio je da nam otkrije šta se krije iza nekih od najčešćih stereotipa kada je u pitanju grip.

Vakcina protiv gripa - da ili ne?

Da, da i da! Prema rečima dr Mekeja, vakcine pomažu da se razvije imunitet kroz antitela i nudi zaštitu od virusnih infekcija koje se već nalaze u vakcini. Iako kruže mitovi da ćete se posle vakcine razboljevati još više, to nije tačno. Moguće je da ćete imati simptome prvih par dana nakon primanja vakcine i to je sasvim normalno (groznicu, bol u mišićima ili osip), ali to sve prođe.

Toplomer, Prehlada, Grip, Bolest Foto: Pixabay.com

Vitamini kao prevencija

Sezona je gripa, pa bolje da krenete sa vitaminskim suplementima da sprečite štetu. Ne, ne i ne. Zapravo, čuveni je mit da vas bilo koji vitamin može sprečiti da se razbolite.

- Postoji mnogo anegdota u kojima ljudi tvrde da svaki dan piju vitamine kako se ne bi razboleli. Mnogo studija pak, dokazuje da unošenje vitamina u vidu suplemenata zapravo i ne igra nikakvu ulogu, rekao je dr Mekej.

Bol u grlu, grlo, prehlada, bolest, upala grla, krajnici Foto: Shutterstock

Ispijanje čaja sa limunom i medom

Da, da i da! Ako vam je grlo suvo, a kreće i peckanje u očima kao naznaka bolesti, sigurno je da ste odmah pripremili čaj sa limunom i medom. Ritual star vekovima ne bi bio toliko star da ne utiče povoljno po nas. Iako dr Mekej kaže da se nećemo momentalno osećati bolje od čaja sa limunom i medom, ali med može ublažiti kašalj, a limun bol u grlu.

Ne smete da vežbate dok ste bolesni

Tačno! Prehlada i grip su veliki stres za telo, pa ako još krenete i sa vežbama rizikujete da se infekcija pojača. Takođe, vodite računa i kada se vratite u teretanu posle ozdravljenja. Ukoliko imate ove simptome znači da ste poranili i bi trebalo još malo da sačekate:

- kratak dah

- više otkucaja srca u mirnom stanju

- vrtoglavica

- nizak nivo energije

Od mokre kose ćete se razboleti

Ne! Dok ste bili dete sigurno su vam mnogo puta govorili da ne idete u krevet sa mokrom kosom, ne hodate bosi po pločicama, ne sedite na promaji zato što ćete se razboleti. Ova tvrdnja ipak nije prošla test koji su sprovele mnoge studije širom sveta. Prehlada i grip nastaju tako što ste bili u kontaktu sa nekim ko je "zakačio" virus i to je zapravo razlog što ste bolesni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ГЦГ

    26. maj 2019 | 20:44

    Вакцина???? Хахахаххха НЕ НЕ И НЕ

  • sonja

    27. maj 2019 | 07:28

    Odličan tekst. Bravo za urednika.

  • DraGan

    27. maj 2019 | 00:32

    Beli luk i slanina ..da da i samo da.. Prznojavanje uz kuvano vino i sve kao rukom odneseno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA