≫ 

Izbegavajte ove tri namirnice ako ne želite da budete pospani posle ručka

Osećate li se tromo i pospano nakon ručka i sve o čemu tada možete da razmišljate jeste krevet koji vas čeka kod kuće?

  • 0

Ukoliko vas uhvati pospanost nakon što pojedete ručak, niste jedini koga ovaj problem muči, a za sve je kriv vaš izbor namirnica koje ćete pojesti za ručak.

Stručnjaci savetuju da je ručak najbolje jesti oko 12:00 ili 13:00 sati. Ako ga pomerite za kasnije popodne, verovatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranom punom šećera i masnoća, poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

ručak Ako jedete ranije, manje ćete se prejedati i jesti nezdravu hranu. Foto: Pixabay.com

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i belančevine. Ugljeni hidrati i masnoće nam daju energiju, dok su belančevine ključne za pravilno funkcionisanje našeg tela. Probajte tri spasonosna recepta za lagani ručak koji vas neće uspavati i usporiti.

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:

-sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i testenina od celog zrna;

- salate;

- riba, poput skuše, lososa i sardine;

- supe;

- zrnevlje i kus-kus.

Ovo su tri namirnice koje su najgori izbor za ručak, jer uzrokuju pad energije.

Trljanje očiju, umor glavobolja Nakon ovakvog ručka sigurno ćete biti pospani. Foto: Profimedia.com

Prženi krompir

Pomfrit se prži u puno ulja i reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvek treba izbegavati, jer nakon što naglo povećaju nivo šećera u krvi, isto tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vrlo verovatno ćete osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

Kravlje mleko

Iako kravlje mleko može biti deo uravnotežene ishrane, može imati negativan učinak na nivo energije u telu. Kravlje mleko teže se vari, zbog čega je probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u creva, a ostatak tela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.

Puter od kikirikija

Nakon što pojedete sendvič s puterom, vrlo verovatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koji sadrži taj zasitni namaz. Ipak, puter od kikirikija ne morate izbegavati u potpunosti, samo ga kombinujte sa “superhranom” koja nam daje energiju, poput žitarice tef, kamuta, čia semenki, voćke longan i alge dulse.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA