≫ 

Celog života vodi bitku sa opasnim ekcemom, a kada je videla šta kreme sa steroidima rade njenom zdravlju poslala je svima važnu poruku (FOTO)

Kožne bolesti mogu da nam zakomplikuju i otežaju život

  • 0

Irene Temperars iz Holandije imala je samo 10 godina kada joj je dijagnostikovan ekcem nakon što su joj se prvi pečati pojavili i proširili po rukama.

Kada je osip počeo da se širi po vratu, leđima i torzu, doktori su joj prepisivali sve jače i jače kreme sa steroidima kako bi tretirali nejno stanje. Nakon godina i godina njihove upotrebe, njena koža je postajala sve podložnija svrabu i osipu koji se sada proširio i na njeno lice što je značilo da su kreme prestale da rade posao koji je trebalo.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Irene Tempelaars (@itchy_irene) дана

Tada je ona, sa 29 godina, odlučila da prestane da koristi kreme i prođe kroz bolan proces poznat kao potpuno povračenje steroida. Rekal je da njena koža često kao da gori i otvara se, kao i da nepoznati ljudi ne žele da stoje pored nje jer misle da je zarazna.

Ekcem je naziv za grupu oboljenja koje se manifestuje upalom kože, crvenilom i svrabom. Pogođene regije izgledaju suvo i ispucalo. Uzrok je obično nepoznat, ali se veruje da se javlja kao kombinacija genetskih i faktora iz spoljašnje sredine. Trenutno ne postoji lek, a lekovi obično podrazumevaju sredstva koja se koriste lokalno, steroidne kreme, hidratantne losione i ultraljubičasto svetlo i antihistamine koji ublažavaju svrab.

- Započela sam ka odete terqapiju hidrokortizolom koji sadrži blage steroide, a poslednjih 10 godina koristila sam betametazon valerate. Rečeno mi je da ovu kremu smem da koristim najviše 4 dana zaredom i tako je i bilo, ispričal aje devojka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Irene Tempelaars (@itchy_irene) дана

Kako su godine prolazile, ekcem joj se proširio na kolena, vrat, leđa, stomk i ruke. Dobijala je sve jače i jače steroide kako joj se bolest pogoršavala.

Ona želi da pomogne ljudima koji boluju od ekcema da budu samouvereni, ali i da budu oprezni u upotrebi terapije.

- Znam da je teško i da se osećate loše i frustrirano, kao da vas rođeno telo izdaje, ali budite pažljivi šta stavljate na vašu kožu, istakla je devojka.

Dodala je da nikada ne bi koristila jake steroide da j eznala šta će da joj urade telu. Po njenom mišljenju, lekari nisu svesni dugoročnih posledica koje upotreba steroida može da izazove kod pacijenata.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA