≫ 

Namirnica koju obavezno morate jesti sledeći put kada budete boravili u Grčkoj

Obavezno je probajte ako budete putovali u Grčku!

  • 1

Čorba od tarhane jedna je od najukusnijih i najekonomičnijih jela koje možete jesti u Grčkoj. Osim toga, ispostavilo se da ova hrana ima neverovatna zdravstvena svojstva.

Veruje se da tarhana potiče iz istočnog Egeja, a u originalu nosi ime "tarakhaneh" što znači "hrana za siromašne". U Grčkoj ova vrsta hrane igra veliku ulogu u svakodnevnoj ishrani, a u mnogim situacijama pomogla je porodicama da prežive. Danas, polako počinjemo da je vadimo iz naftalina, a sve više pažnje dobija i u stranim kuhinjama.

Tarhana je zapravo vrsta testa i postoji u različitim oblicima - pa tako imate kiselu ili slatku, debelu, tanku, sa manjim ili većim postotkom masti, a pravi se od mnogo različitih sastojaka.

Vreme kuvanja tarhane je obično 15 do 20 minuta, a možete je kombinovati gotovo sa svim vrstama hrane.

Ipak, ono što je malo poznato jesu njena dejstva po organizam. Prvo i osnovno jeste da samo 20 grama tarhane sadrži tek 108 kalorija. Bogata je biljnim vlaknima koja su neverovatno važna za zdravlje creva i digestivni trakt dajući mu probiotska dejstva, a zahvaljujućim velikim dozama fosfora tarhana štiti organizam i od osteoporoze.

Budući da se priprema od mleka i jogurta, zanimljivo je da ima veoma nizak nivo masti, pa je često jedu i mala deca, stariji i trudnice.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Arzu’m (@arzumevtarhanasi) on

Nutritivna vrednost tarhane je slična mesu, te tri male šolje odgovaraju punom obroku dajući telu sve neophodne sastojke potrebne za normalno funkcionisanje.

Ali, to nije kraj svim nutritivnim dejstvima tarhane. Odličan je izvor gvožđa, kalcijuma i magnezijuma koji je potreban za regulaciju krvnog pritiska.

Sadrži i karotenoid, antioksidans protiv štetnog delovanja slobodnih radikala. Njegova veoma moćna antioksidativna svojstva igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, kože, srca i reproduktivnog sistema.

Tu je i folna kiselina koja je uključena u proces sazrevanja i proliferacije ćelija, dok njen nedostatak uzrokuje anemiju praćenu groznicom i gastrointestinalnim poremećajima.

Iz svih gore navedenih razloga tarhana je još jedno blago grčke kuhinje koja može doneti potpuni preporod našem organizmu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan T

    1. jun 2019 | 17:02

    Kakva grcka tarhana, to se kod nas ranije jeloa jede se i sada, samo se zove tarana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA