≫ 

Imunoterapija se bori protiv raka, ali nekim pacijentima daje drugu opasnu bolest - i niko ne zna razlog za to

U terapiji kancera koriste se različite metode koje neretko dovode i do neželjenih dejstava

  • 0

Imunoterapija je prava revolucija u lečenju raka i povećava stopu izlečivosti, ali dolazi sa izvesnim neželjenim dejstvima za neke pacijente kao što su doživotni dijabetes ili insulinska rezistencija.

Zašto ovaj tretman koji svi hvale izaziva ova neželjena dejstva, ostaje misterija. Za sada, samo jedan odsto pacijenata koj ise podvrgavaju ovoj terapiji razvija dijabetes, ali kako je u pitanju novi tretman postaje sve češća pojava. Iako je moguće držati bolest pod kontrolom uz lekove i insulinske injekcije, dijabetes može da bude opasan po život i da naruši kvalitet života pacijenta.

dijabetes

Foto: Pixabay.com

Imunoterapija efikasno pojačava imuni sistem tako što “isključuje” prirodne proteine koji zaustavljaju ćelije imunog sistema koje se bore protiv ćelija raka i napadaju ćelije tumora punom snagom. Imuni sistem je veoma kompleksan i izbalansiran odnos ćelija i organa.

Od kada se počelo sa primenom imunoterapije 1997. godine doktori prijavljuju porast broja neželjenih dejstava tretmana koj iuključuju dijabetes pa čak i smrt.

Istraživači misle da autoimuni problemi povećavaju jer tretman zbunjuje imuni sistem da misli da pomaže. Dijabetes se razvija kada imuni sistem počne da napada beta ćelije koje proizvode insulin i dozvoljavaju telu da na pravi način razbije glukozu i pretvori je u energiju. Pacijenti kod kojih se pojavi dijabetes obično odustaju od imunoterapije. Oni koji imaju tu nesreću da obole od dijabetesa suočavaju se sa problemima kao što su vrtoglavi skok nivo glukoze i strašno nizak sledećeg momenta.

Dijabetes, insulin, injekcija

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ovi pacijenti nikada više neće moći da proizvode prirodni insulin, bar ne dovoljno da budu zdravi. Kako bi to regulisali pacijenti treba da unose insulinske injekcije stalno do kraja života.

Pored činjenice da imunoterapija može da okrene imuni sistem protiv samog sebe, naučnici nisu sigurni koji genetski i faktori iz okoline deluju tako da ovaj tretman napravi takvu štetu.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA