≫ 

Neverovatan trik koji će učiniti da menstrualni ciklus zapravo poboljša vaš život na svim poljima

Zamislite samo da je vaš mesečni ciklus predvidiv kao i četiri godišnja doba

  • 1

Verovali ili ne, može i biti. Umesto što mnoge žene menstrualni ciklus smatraju hendikepom, on može poboljšati vaš seksualni život, karijeru, zdravlje, pa čak i odnose s ljudima. Sve što treba da uradite jeste da ciklus posmatrate kao period tokom kojeg se smenjuju godišnja doba na svakih nedelju dana.

Prvo, kreće zima odnosno početak menstruacije kada nivo hormona opada. Onda, stiže proleće kada ste razdragani i veseli jer se nivo estrogena povratio. Sledi leto, kada su estrogen i testosteron u porastu jer se vaše telo priprema za ovulaciju i čini da se osećate seksi. Konačno u jesen, progesteron pada i donosi oluje pred zimu - PMS.

Italija, menstruacija Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Zima

Prvi dan zime je prvi dan vaše menstruacije i početak hormonalnog ciklusa. Sada je vreme da se fokusirate na sebe i posvetite intuiciji koja je tokom "zime" na najvišem nivou. Nikako se nemojte obavezivati i prihvatati poslove koje ne možete niti imate snage da ispunite. Takođe, nemojte se ni na silu viđati sa ljudima, ako jednostavno želite da budete sami.

Proleće

Vreme za nove početke dok vaše telo pumpa estrogen i sprema se za leto (ovulaciju). Žene se osećaju kao da u ovom periodu imaju najviše energije, pa tada najviše izlaze, eksperimentišu, ali i redovno vežbaju. Ono što se ne preporučuje za vreme "proleća" jeste da se previše okupirate obavezama jer ćete uprkos dobroj energiji previše iscrpeti sebe. Takođe, imaćete osećaj da vam se dopada svaki muškarac, pa budite oprezni.

Tamponi, ulošci, menstruacija Foto: Shutterstock

Leto

Seksualna želja na vrhuncu! Tokom ovulacije sve o čemu razmišljate je seks, a i vaša seksualna privlačnost je tada najvidljivija zbog estrogena i testosterona. Ovo je idealno vreme za prve sastanke ili oživljavanje veze. Orgazmi su takođe zagarantovani. Ipak, vodite računa da ne govorite "da" svemu i svačemu, a zbog leptirića u stomaku preskačete i redovan san. Naime, progesteron je u porastu pred kraj "leta" i čini vas još nemirnijom.

Jesen

Onog trenutka kada postanete introvertni, umorni, tužni i iritirani znajte da ulazite u poslednju nedelju pred menstruaciju. Povučeni ste zato što se estrogen koji je zadužen za socijalizaciju takođe povlači. Tokom ovog perioda obavezno podilazite sebi, a imaćete osećaj kao i da sve stvari morate da završite što prepišite padu progesterona. Dobro raspoloženje pokušajte da povratite vežbanjem. Nikako nemojte ispoljavati svoj bes na drugima što je vrlo moguće dok ste u PMS-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    1. jun 2019 | 00:56

    I ovo će mi kao “pomoći” oko grčenja prstiju na stopalima od bolova? Kako da ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA